zaterdag 26 januari 2013

Kies Nú voor De Toekomst

Donderdag 24 januari 2013
De gemeenteraad roept op om deel te nemen aan het referendum


















Referendum Leeuwarderadeel
Het zal hoogstwaarschijnlijk geen enkele volwassen burger van onze Friese gemeente Leeuwarderadeel zijn ontgaan dat we volgende week naar de stembus kunnen gaan.
Al maandenlang wordt erover gesproken om de stemgerechtige inwoners van onze gemeente zich uit te laten spreken over een ophanden zijnde fusie met de gemeente Leeuwarden òf met de andere vier plattelandsgemeenten van Noardwest-Fryslân.

Leeuwarden of Noardwest-Fryslân
Al sinds halverwege de vorige eeuw bestaat er een haat-liefdeverhouding tussen de gemeenten Leeuwarderadeel en Leeuwarden. In de negentiger jaren is al eens een referendum gehouden in de gemeente Leeuwarderadeel over mogelijke herindeling met de gemeente Leeuwarden. De bevolking van Leeuwarderadeel heeft die herindeling toen met een grote meerderheid afgewezen.
Daarna is lang gepoogd om via een intergemeentelijke samenwerking van de gemeenten Leeuwarderadeel, Menaldumadeel, Het Bildt en Ferweradeel toe te groeien naar een gemeentelijke herindeling van deze vier plattelandsgemeenten. Maar ook dat heeft niet geleid tot het beoogde resultaat.

Raadplegend referendum
Inmiddels hebben de kiesgerechtigden van de gemeente Leeuwarden een oproepkaart ontvangen voor een raadplegend referendum over de bestuurlijke toekomst van de gemeente Leeuwarderadeel. Dit nieuwe referendum zal volgende week woensdag worden gehouden.
De gemeenteraad van onze gemeente Leeuwarderadeel is van plan om in de maand februari of maart 2013 een besluit te nemen over een herindeling van onze gemeente en wil daartoe graag de voorkeur van haar kiesgerechtigde burgers weten.
Met dit referendum kunnen wij als burgers aangeven aan welke raadsbesluit wij als inwoners van onze gemeente voorkeur geven, waarbij we kunnen kiezen uit:
  • Een herindeling met de gemeente Leeuwarden;
  • Een herindeling met de gemeenten van Noardwest-Fryslân (met Het Bildt, Franekeradeel, Harlingen en Menaldumadeel).
Geldigheid en voorkeur
Of er al dan niet tot gemeentelijke herindeling wordt overgegaan, is geen optie, want die keuze heeft de gemeenteraad al gemaakt. De gemeenteraad van Leeuwarderadeel kiest voor herindeling.
De uitslag van dit raadplegend referendum is niet bindend voor de gemeenteraad. De gemeenteraad is zelf verantwoordelijk voor het nemen van de beslissing om al dan niet voor herindeling te kiezen, en ook om te kiezen met welke partnergemeente(n) die herindeling zal gaan plaatsvinden.
Onze gemeenteraad heeft vooraf vastgesteld dat indien tenminste 60% geldige stemmen wordt uitgebracht, de uitslag van dit referendum nadien geldig wordt verklaard.
Vervolgens wordt door de gemeenteraad beoordeeld of uit de geldig ingediende stembriefjes een duidelijke voorkeur van de bevolking spreekt.
De opkomst en de uitslag van dit raadplegend referendum vormen dan mede de input voor de politieke partijen in de gemeenteraad om te komen tot besluitvorming inzake gemeentelijke herindeling.

Oproep om te kiezen
Er is door de gemeente, door politieke partijen, door belangengroepen en door individuele burgers al van alles aan gedaan om dit referendum onder de aandacht te brengen.
Al wekenlang staat de weekkrant Stienser Omroeper vol met uiteenlopende opinieartikelen over de beoogde herindeling. Voordelen en nadelen en reacties op voordelen en nadelen zijn inmiddels in wellevende en in geagiteerde bewoordingen heen en weer geschreven, dus de gemoederen zijn in een aantal gelederen in onze gemeente hoog opgelopen.
De jongeren in onze gemeente hebben deze week nog een brief ontvangen, waarin burgemeester Boertjens deze jongeren oproep om vooral hun stem uit te brengen, om zo ook mee te kiezen voor de toekomst van hun eigen gemeente.
Ook de ramen van het gemeentehuis van de gemeente Leeuwarderadeel in Stiens zijn beplakt met affiches, als oproep om vooral te gaan stemmen. En tijdens de geringe openingsuren van ons gemeentehuis staat een straatdisplay bij de ingang van het gemeentehuis met de oproep om Nú vooral voor De Toekomst van onze gemeente te kiezen.

En nu?
Wat wilt u?
En wat denk je?
 Gaan we naar de stad?
Of blijven we een plattelandsgemeente?

Geen opmerkingen: