dinsdag 6 december 2011

Van Rengers via Lely naar Kuyper

Dinsdag 6 december 2011

Rengers
Aan het eind van de middag verlaat ik over de Rengerslaan de Kenniscampus, de Leeuwarder hogescholencampus, die grenst aan het Rengerspark. Dit park is genoemd naar Theodorius Marius Theresius van Welderen baron Rengers (1867-1945). Als voormalig lid van de Friese Provinciale Staten en de Friese Gedeputeerde Staten en als lid van de Eerste Kamer heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de doorontwikkeling van Nederland in het algemeen en van Fryslân in het bijzonder. Het ligt dan ook voor de hand dat deze jurist en politicus met een mooi standbeeld wordt gehuldigd op een markante plaats in Leeuwarden, in de Westerplantage.

Lely
Door een onstuimig weer rijd ik door Noordwest-Fryslân naar de kop van de Afsluitdijk. Automobilisten worden gehinderd door een voortdurende wisseling van regen, harde rukwinden, natte sneeuw en hagel; onstuimig weer, dus. Op de Afsluitdijk passeer ik het standbeeld van Cornelis Lely (1854-1929), een tijdgenoot van Van Welderen baron Rengers. Ingenieur Lely is befaamd geworden vanwege zijn succesvolle plan om de toenmalige Zuiderzee af te sluiten, waardoor ten zuiden van de Afsluitdijk het huidige IJsselmeer ontstond. Hij was ook een capabel politicus, was enkele malen minister van o.a. Waterstaat, was lid van de 1e en van de 2e Kamer, en lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland en ook nog gouverneur van Suriname.

Kuyper
De geploegde akkers in de kop van Noord-Holland zijn al wit bedekt met een laagje sneeuw en hagel. Naarmate ik Amsterdam nader, gaat de hagel en de sneeuwval over in regen. In Amsterdam ga ik naar de Vrije Universiteit, de VU. Nabij het Auditorium passeer ik de buste van Abraham Kuyper (1837-1920), de stichter en eerste rector magnificus van de Vrije Universiteit. Deze predikant was lid van de Tweede Kamer en door zijn tomeloze werklust en zijn gedrevenheid is hij de man geweest die de eerste politieke partij - de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) - oprichtte, waarmee Kuyper het protestants-christelijke gedachtegoed in Nederland organiseerde. Aan het begin van de vorige eeuw leidde hij als minister-president het 'Kabinet-Kuyper'.

Raden van Toezicht
In de VU komen we vanavond als Benoemingsadviescommissie bijeen. We zijn hier om een groepsgesprek te voeren met twee leden van de Raad van Toezicht van onze Vereniging VU-Windesheim, de vereniging waaronder de VU, het VU-medisch centrum en Christelijke Hogeschool Windesheim ressorteren. Als met ingang van volgend kalenderjaar de VU met VUmc en Windesheim elk onder een eigen stichting gaan vallen, zullen we de huidige Raad van Toezicht ontbinden en tegelijk drie nieuwe Raden van Toezicht installeren. Met alle huidige leden van de Raad van Toezicht die door wensen te gaan in de nieuwe constellatie en met alle nieuwe leden van de drie Raden van Toezicht spreken we in deze periode rond de jaarwisseling, teneinde als Benoemingsadviescommissie de huidige Raad van Toezicht en de landelijke Ledenraad van de Vereniging VU-Windesheim te adviseren op de voorgedragen kandidaten voor de nieuwe Raden van Toezicht.

Geen opmerkingen: