zaterdag 22 augustus 2009

Kuyper in Maassluis

Zaterdag 22 augustus 2009

Op 5 november 2008 is in het centrum van Maassluis een standbeeld onthuld van de calvinist, volksopvoeder en staatsman Abraham Kuyper, die in 1837 in dit stadje is geboren, waar zijn vader toen predikant was. Het bronzen beeld met de markante gestalte van Abraham Kuyper is gemaakt door Frank Letterie. "Kuyper plaatste de Bijbel centraal in kerk, staat en maatschappij. Daarom dit standbeeld", aldus de burgemeester.

Voorafgaand aan de onthulling van het beeld werd tijdens een bijeenkomst onder leiding van EO-presentator Andries Knevel in de Groote Kerk een bijeenkomst gehouden met toespraken van minister-president Balkenende, burgemeester Karssen van Maassluis, voorzitter Hogeweg van de Stichting Monument dr. Abraham Kuyper, directeur Harinck van het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme van de Vrije Universiteit (VU) en historicus De Bruijn van hetzelfde documentatiecentrum. Alle toespraken zijn gebundeld in het boekje "Kuyper in Maassluis", in april 2009 uitgegeven door het Historisch Documentatiecentrum van de VU.

In zijn toespraak benadrukte minister-president Jan Peter Balkenende het belang van èn de invloed van Kuyper op de actuele samenleving, zoals:
> Kuyper leerde ons dat een samenleving alleen goed kan functioneren met een moreel kompas en met een juiste verdeling van verantwoordelijkheden;
> Kuyper geloofde in de kracht van maatschappelijke verbanden en in de veerkracht van de burgerij, maar de Staat moet dan wel de voorwaarden scheppen, gebaseerd op gemeenschappeijke waarden;
> Kuyper vond dat een pluriforme samenleving alleen kan bestaan met verantwoordelijke burgers, met een krachtig maatschappelijk middenveld, met gemeenschappelijke basiswaarden en met rechtsstatelijkheid;
> Kuyper was gedreven door idealen, maar ook pragmatisch en gericht op resultaat. Met zijn strijdvaardighed, scherpe pen en onverzettelijk karakter liet Abraham Kuyper zien dat je daarmee tot uitzonderlijke prestaties in staat bent.

In zijn toespraak van een aantal jaren geleden heb ik professor James Kennedy eens horen zeggen dat Nederlanders niet of nauwelijks hun trots tonen met betrekking tot Nederlandse "helden"; iets wat in de Verenigde Staten veel meer gebruikelijk is. Ik durf gerust te stellen dat professor Kennedy onze Abraham Kuyper - oprichter van de Vrije Universiteit - zeker in zijn lijstje van belangwekkende Nederlandse helden heeft opgenomen, en hoogstwaarschijnlijk op die lijst ook hoog genoteerd.

Geen opmerkingen: