woensdag 19 augustus 2009

Seizoensstart Regio Noord van NBG bij Jongbloed in Heerenveen

Woensdag 19 augustus 2009

Bij aanvang van het nieuwe seizoen komen jaarlijks alle Rayoncoaches en alle leden van het Regioteam van onze Regio Noord van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) bijeen om de activiteiten voor de komende herfst, winter en voorjaar met elkaar te bespreken. Vandaag zijn we daartoe in Heerenveen te gast bij Drukkerij Jongbloed, de drukker en uitgever waarmee het NBG samenwerkt bij de productie en verspreiding van Bijbels voor de Nederlandse en voor de buitenlandse markt.

Voorafgaand aan de gezamenlijke maaltijd worden we in subgroepen rondgeleid door medewerkers van Drukkerij Jongbloed. Deze drukker-uitgever is gespecialiseerd in het drukken van bijbels op flinterdun papier. Alleen met dat uitzonderlijk dun papier kan men de hele bijbel in een omslag binden met een nog acceptabele dikte. Jongbloed is als een van de weinige drukkers ter wereld in staat om tot op minimaal 22 grams gecoat papier te drukken (ter vergelijk: regulier kopieerpapier is 80 grams papier, dus bijna vier maal zo dik). Tijdens de rondleiding zien we het hele productieproces van voorbereiding, printplaatproductie, drukken (op grote rollen met een papierlengte van maar liefst 32 kilometer), katernen bundelen, naaien, snijden, inbinden en verpakken en alles wat daar nog tussen in zit. Er gaat een wereld voor je open als je ziet wat er allemaal bij komt kijken om een perfect uitziende Bijbel verkoopklaar te maken. Zo'n superspecialisme verdient alleszins respect.

Het tweede programmadeel wordt verzorgd door de communicatiespecialist van het NBG: Marloes Keller. Zij gaat met ons in gesprek over de grote vijfjaarlijkse ledenwerfcampagne, die het NBG in 2010 zal gaat voeren. Daarna volgt een informatieronde over het nieuws uit alle NBG-rayons van Noord-Nederland, bespreken we onze plannen voor de Bijbel10daagse van oktober 2009 en bereiden we de 15 Rayonontmoetingen voor die in de maand september 2009 in Regio Noord worden georganiseerd om alle vrijwilligers van het NBG in Noord-Nederland toe te rusten voor hun aanstaande najaarsactiviteiten.

Aan het eind van de vergadering rapporteer ik wat Ria Jonker en ik in het afgelopen jaar als vertegenwoordiger van Regio Noord hebben gedaan in de bijeenkomsten van het Landelijk Beraad van het NBG. De bijeenkomst wordt afgesloten met allerlei zaken van praktische aard, onder leiding van NBG-beroepskracht Henk Ruiter, onze Regiocoördinator voor Noord-Nederland. Laat op de avond van deze warme zomerdag is het buiten nog 25 graden Celsius als alle Rayoncoaches en Regioteamleden van Friesland, Groningen en Drenthe huiswaarts keren.

Geen opmerkingen: