maandag 14 november 2011

Pelgrims herkenbaar aan Jabikspaad-textiel-embleem

Maandag 14 november 2011

Ontmoeting
Afgelopen zomer ontmoetten Durkje en ik op 29 juli 2011 tijdens onze pelgrimstocht richting Santiago de Compostela tussen de Franse gehuchten Labrousse en Amenot de Belgische pelgrim Arn Verhoye. Tot aan het dorpje Valeuil wandelden we gedrieën verder.

Pelgrimstekens
Het textiel-embleem van het Jabikspaad op onze rugzakken was pelgrim Arn in het bijzonder opgevallen. Hij wilde daar graag een foto van maken. Hoe verder je op het pelgrimspad richting Santiago de Compostela komt, hoe groter het aantal pelgrims wordt dat je per dag ontmoet; onderweg of op de plek waar je die nacht langs de route overnacht. De meeste pelgrims zijn tegenwoordig herkenbaar aan de witte Jacobsschelp, die men op de rugzak, op kleding, aan een wandelstok of bijvoorbeeld op een grote hoed draagt. Maar het textiel-logo van het Jabikspaad had Arn nog niet gezien, dus die moest aan zijn verzameling foto's van onderweg worden toegevoegd.

Textiel-embleem Jabikspaad
Het ligt ook voor de hand dat Arn dit textiel-embleem nog nooit had gezien, want er is nog maar een klein aantal wandelaars en een zeer klein aantal pelgrims, dat dit logo al in bezit heeft. De Stichting Jabikspaad Fryslân laat op dit moment een serie van dergelijke textiel-emblemen van het logo van het Jabikspaad produceren, die op afzienbare termijn voor € 5,- te koop zullen zijn als verkoopartikel in ons Pelgrimsinformatiecentrum en op markten en beurzen. De prijs inclusief verzendkosten voor verkoop (via de penningmeester van de Stichting Jabikspaad Fryslân) per post is vastgesteld op € 6,-

Herken de Nederlandse pelgrim
Wie vanuit Nederland de pelgrimstocht naar het Spaanse Santiago de Compostela onderneemt, loopt van (Noord-Friese) kust naar (Spaanse) kust, ofwel van (Wadden)zee naar zee (Atlantische Oceaan), ofwel van het begin van de wereld (het Friese Zwarte Haan) naar het eind van de wereld (het Spaanse Cap Finisterre). Wandelaars die onderweg als pelgrims herkenbaar zijn, kunnen doorgaans rekenen op meer dan gemiddelde hulp en ondersteuning onderweg. Het is dus ook verstandig om als pelgrim herkenbaar te zijn. Pelgrims dragen derhalve op kleding en op reisartikelen graag herkenningstekens. Het ligt dan ook voor de hand dat we in de komende jaren steeds vaker en steeds meer pelgrims onderweg op het pelgrimspad zullen ontmoeten, die op enige wijze herkenbaar zijn aan het textiel-embleem van het Fries-Overijsselse Jabikspaad, de officiële Nederlandse, Friese aanlooproute richting Santiago de Compostela.

Schoenzool met Smiley
Afgelopen weekend stuurde pelgrim Arn ons de door hem gemaakte foto van ons Jabikspaad-embleem op mijn rugzak. Terloops meldde hij nog dat het met grappige tekst beschreven schoenzooltje dat wij later - na onze ontmoeting met Arn - aan de voet van een steile heuvel hebben zien liggen, van hem afkomstig was. Hij schreef dat hij - toen hij al ver vóór ons uit liep - dit door ons omschreven zooltje hier midden op het veldpad had gelegd, ter bemoediging van ons voor de steile klim heuvelopwaars, waarvoor nogmaals dank!

Geen opmerkingen: