maandag 24 oktober 2011

Saint-Jacques: Bienvenu en Arthez-de-Béarn

Maandag 24 oktober 2011

Op zaterdag 20 augustus 2011 arriveerden Durkje en ik tijdens onze pelgrimstocht in het Zuidfranse Arthez-de-Béarn. Het was de laatste wandeldag van ons vier weken pelgrimeren tijdens de zomervakantie van 2011. We stopten op het kruispunt van de beide hoofdwegen die elkaar in het centrum van dit dorp kruisen.

Precies acht weken later arriveren we weer in Arthez-de-Béarn, op zaterdag 15 oktober 2011, maar nu rechtstreeks vanuit Nederland. Met een taxi rijden we van Pau naar Arthez-de-Béarn. We stappen uit de taxi op het ons inmiddels bekende kruispunt. Over de zaterdagmarkt lopen we door de hoofdstraat van het dorp in de richting van het gemeentehuis, om te vragen naar de locatie van ons pelgrimsonderdak voor de komende nacht.

We zijn van plan om de dag erna te beginnen aan een vijfdaagse pelgrimstocht over het Franse Jacobspad, genoemd naar Sint Jacobus, in het Frans 'Saint-Jacques' genoemd. Het Jacobspad dat wij de volgende vijf dagen bewandelen, draagt hier als naam: 'Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle via Le Puy > Moissac - Roncevaux'. Op en langs dit pelgrimspad zien we regelmatig zogenoemde Jacobalia. Dat zijn allerlei verschijningsvormen van Sint Jacob, zoals beelden, schilderijen, glas-in-lood-ramen en Jacobsschelpen.

Als we door de hoofdstraat van Arthez-de-Béarn wandelen, zien we op zo'n drie meter hoogte tegen een zijmuur een beeldje van Saint-Jacques. Sint Jacob kijkt ons recht in de ogen als we langs het beeld lopen, alsof hij wil zeggen: 'Ik heb op jullie gewacht. Welkom terug in Arthez-de-Béarn'.

Bienvenu en Arthez-de-Béarn!

Geen opmerkingen: