woensdag 26 oktober 2011

University Campus Fryslân versterkt Friese kennisinfrastructuur

Dinsdag 25 oktober 2011

5e Sminialezing
Na afloop van de besloten Statutaire Ledenvergadering van de Regio Fryslân van de Vereniging VU-Windesheim vindt vanavond in Stenden Hogeschool de jaarlijkse Sminialezing plaats. Het is een lustrumlezing, dit jaar uitgesproken door professor Sminia zelf, aangezien het de vijfde maal is dat deze lezing wordt verzorgd in de provincie Fryslân. Professor dr. Taede Sminia mag met recht worden beschouwd als één van de ‘founding fathers’ van de in oprichting zijnde ‘University Campus Fryslân’ (UCF). Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk, want aan het eind van de avond geven ook de aanwezigen die nog enigszins twijfelden aan het succes van deze netwerkuniversiteit aan dat zij het met deze nieuwe academische netwerkorganisatie wel zien zitten.

Participanten
De avond staat onder leiding van het Friese Verenigingsregiocomitélid ir. Govert Geldof van de Vereniging VU-Windesheim. Govert bedankt Stenden Hogeschool voor het feit dat haar College van Bestuur het Auditorium voor deze Sminialezing beschikbaar stelden, hetgeen professor Sminia in zijn lezing ook als voorbeeld geeft van het feit dat alle Friese deelnemende partijen deze unieke netwerkuniversiteit in natura ondersteunen, om de UCF een succes te laten worden. De instellingen die in deze University Campus Fryslân participeren, zijn: de Fryske Akademy, Waddenacademie, Wetsus, Tresoar, NHL Hogeschool, Van Hall Larenstein, Stenden Hogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Twente, Wageningen Universiteit en Reseach Center en de TU Delft. De gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân hebben gezamenlijk een eerste bijdrage van 18,5 miljoen euro geleverd om deze UCF op te richten en te ontwikkelen. Professor dr. Frans Zwart is reeds benoemd tot eerste hoogleraar-bestuurder van de UCF.

Waarom UCF
De Friese politiek en de deelnemende kennisinstelingen willen de Friese kennisinfrastructuur verder versterken met behulp van een academische netwerkorganisatie. Het vraag een majeure inbreng om in kennis te investeren, om de Friese kennisketen van voorschoolse educatie tot wetenschappelijk onderzoek en innovatief ondernemerschap te versterken, te verrijken, te verduurzamen en te verbinden. Zo’n Friese kennisketen zal een verlies aan regionale innovatiekracht tegengaan, zal stagnatie van economische groei voorkomen, zal de hoge jeugdwerkloosheid terugdringen en zal de regionale kracht en vitaliteit ondersteunen. Kennis wordt beschouwd als een economische motor, opleidingsniveau is een betrouwbare voorspeller voor stedelijke groei en kwalitatief goed hoger onderwijs leidt tot positieve effecten zoals: werkgelegenheidsgroei, toename van bestedingen en positieve effecten op het welbevinden van de inwoners van Fryslân.

Fryske Hotspots
Met de volgende zes ‘Hotspots’ van Onderwijs & Onderzoek kan de University Campus Fryslân de Friese samenleving verduurzamen en versterken: Life Sciences, Toerisme, Duurzame energie, Leefbaarheid, Water en Meertaligheid. Het programma van de UCF voor de komende vier jaren bestaat uit: Onderzoek middels een International Graduate Research School, Onderwijs middels twee tot vier (deels) nieuwe Masteropleidingen en Valorisatie - vertaling - van kennis en innovatie in bestaande en in nieuwe bedrijven in Fryslân en daarbij het ontsluiten van kennis voor de Friese samenleving.

Netwerkuniversiteit
Beoogd resultaat is dat in het jaar 2015 een goed functionerende netwerkorganisatie is gecreëerd van bestaande onderzoeksinstellingen en van de drie Friese hogescholen. Er moet dan sprake zijn van innovatief onderzoek en van een doorontwikkeld innovatief Fries onderwijsklimaat, ook op nationale thema’s. Een universitaire top wordt samengesteld uit jong Fries talent dat zich bindt aan de Friese regio en uit nieuw talent dat naar Fryslân wordt getrokken. Fryslân positioneert en profileert zich op de zes genoemde Hotspots. Ook aansprekende voorzieningen en een actief studentenleven in Leeuwarden zijn beoogde effecten van deze nieuwe netwerkuniversiteit.

UCF start
Op 18 november 2011 gaat de University Campus Fryslân publiek van start. In Fryslân worden dan de nog aanwezige muren tussen hogescholen en universiteiten geslecht. Studenten worden geworven en na een grondige selectie kunnen ze van start gaan. Op die startdatum van 18 november 2011 is het exact 200 jaar geleden dat de voormalige universiteit van Franeker op last van Napoleon werd beëindigd. Twee eeuwen later pakt de nieuwe Leeuwarder University Campus Fryslân de draad weer op om een impuls te geven aan de doorontwikkeling van Leeuwarden als intellectueel en cultureel centrum van de ‘Provinsje Fryslân’.

Kennis in Fryslân
Aan het enthousiasme van medeoprichter professor Sminia zal het niet liggen. Als zijn bevlogenheid en grote inzet wordt overgenomen door de Friese kennisinstellingen, de Friese hogescholen, het Friese bedrijfsleven en kosmopolitische onderzoekers, docenten en studenten, dan zal binnen en buiten onze provincie het besef groeien dat je voor de genoemde zes Hotspots in Fryslân moet zijn.

Geen opmerkingen: