woensdag 12 oktober 2011

Bestuursvergadering Stichting Jabikspaad Fryslân

Woensdag 12 oktober 2011

Vanavond komen we als bestuur van de Stichting Jabikspaad Fryslân bijeen in de Jacobshoeve te Sint-Jacobiparochie. Een uitgebreide agenda ligt voor ons, want er gebeurt veel op en rond het Fries-Overijsselse Jabikspaad, dus het is zaak om aan het begin van het overleg te prioriteren met welke clustering van agendapunten we deze avondbijeenkomst zullen invullen.

Eén van de eerste zaken die we besluiten, is dat we binnenkort textielemblemen zullen gaan verkopen aan belangstellenden die het Jabikspaad gaan bewandelen en/of reeds hebben bewandeld. Deze machinaal geborduurde textielemblemen kunnen op bijvoorbeeld rugzakken, hoofddeksels of wandelkleding worden genaaid. Veel langeafstandswandelaars dragen zulke textielemblemen om hun verbintenis met belangrijke wandelevenementen en/of met markante wandelpaden te tonen. Ze vormen voor wandelaars onderling vaak een aangename opening voor een gesprek tijdens het wandelen of tijdens rustpauzes op pleisterplekken.

We doen ons best om de naamsbekendheid van het Jabikspaad steeds verder te vergroten. Om dat te bereiken, zijn we als bestuurders van de Stichting Jabikspaad Fryslân regelmatig aanwezig bij toonaangevende gebeurtenissen. Zo was ons Pelgrimsinformatiecentrum Sint Jacob in De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie geopend toen De Groate Kerk op 1 oktober 2011 de finishplaats was voor het Pink Ribbon-wandelevenement 'Bewegen voor Overleven' waaraan zo'n 2.200 wandelaars meeliepen. Ons bestuurslid pastoor Jan Romkes van der Wal verleende kortgeleden medewerking aan de televisieopname van een KRO-tv-programma over legendes op pelgrimswegen, dat eind oktober 2011 zal worden uitgezonden op de landelijke televisie. Verder wonen we binnenkort enkele bijeenkomsten in Fryslân en in den lande bij, waarin we ons pelgrimspad onder de aandacht brengen.

We bespreken de nieuwe bestuursnotitie over onze stempelposten langs het Jabikspaad. Inmiddels kan de Jabikspaad-wandelaar onderweg al bij 83 stempelposten terecht om stempels te laten zetten op de stempelkaart van het Jabikspaad, die wij aan belangstellende Jabikspaad-wandelaars verkopen. De gestempelde kaarten zijn voor deze wandelaars tot in lengte van jaren doorgaans waardevolle herinneringen aan schitterende wandeldagen over het Jabikspaad van Sint-Jacobiparochie naar Hasselt.

Dan zijn we inmiddels ook gestart met een nieuwe editie van onze wandelgids. Deze keer zal de herdruk slechts enkele wijzigingen bevatten om de route bijvoorbeeld aan te sluiten bij enkele wijzigingen in de verkeerssituatie of om de route enigszins te verleggen waar dat de aantrekkelijkheid van de wandelroute en/of van de fietsroute aanmerkelijk vergroot. Alle routewijzigingen staan en komen overigens ook op de website van het Jabikspaad, dus daar is altijd de meest actuele route te vinden voor wie op (het) pad gaat.

Afgebeelde foto: schilderij van De Groate Kerk, Reinier Knol, 2007

Geen opmerkingen: