zaterdag 17 september 2011

Prepare your journey @ Stenden

Vrijdag 16 september 2011

Vooral voor eerstejaars studenten is het in het begin van het nieuwe hogeschooljaar even wennen om de weg te leren kennen in het gebouw en met betrekking tot alle ins en outs rondom de studie. De StudieStartWeek helpt hen alvast goed op weg. Vooral voor de internationale studenten is de overstap van hun - voor ons - buitenlandse vooropleiding naar een studie hier in Nederland groter dan voor de gemiddelde Nederlandse student. Het is dus belangrijk dat wij als hogeschool met name alle nieuwe studenten goed op weg helpen, opdat zij zich zo snel mogelijk thuis voelen in onze hogeschool.

Eén van de zaken die voor deze ingekomen studenten nieuw is, is het ontvangen, lezen en begrijpen van het lesrooster voor het komende onderwijsmoduul. In Stenden Hogeschool ontvangen studenten hun lesrooster een week voorafgaand aan het moduul. Behalve de gegevens omtrent alle lessen, vind men hier ook de informatie omtrent bijvoorbeeld de toetsdagen. Bij het rooster ontvangen de studenten ook een kleine folder, waarin in de engelse taal voor alle studenten algemene informatie wordt gegeven over je roosters. Deze folder kreeg als titel: 'Prepare your journey'; hetgeen verwijst naar je 'onderwijs als reis' en 'bereid je voor op de reis'.

Stenden Hogeschool heeft in het binnen- en buitenland verschillende hogeschoolvestigingen. Studenten willen graag 24 uur per dag en 7 dagen in de week inzage hebben in hun lesrooster. Mede daarom staan alle lesrooster op internet. Verder kennen we binnen het hogeschoolgebouw een afdeling genaamd 'I-Study'. Dit is de plaats waar studenten terecht kunnen met hun vragen over bijvoorbeeld roosters, toetsen, huisvesting en studeren in het buitenland. I-Study helpt studenten bij het nodige papierwerk en daar kunnen studenten de gewenste folders en brochures afhalen met betrekking tot allerhande studiezaken. De folder 'Prepare your journey' wijst studenten op deze helpdesk van Stenden Hogeschool.

Ook wijst deze folder op de service van 'Pimp my Schedule'. In de eerste onderwijsweek kunnen studenten zich melden bij de Pimp my Schedule-balie van I-Study om hun wensen en wijzigingsvoorstellen in te dienen, nadat ze hierover overleg hebben gepleegd met hun medestudenten en met de betreffende docent(en). Zo mogelijk wordt dan het rooster door het Roosterbureua aangepast - gepimpt - aan het ingediende verzoek.

Op de achterzijde van deze folder wordt de studenten uitgelegd dat de student alle studie-uren voorafgaand, tussen en na afloop van alle lesuren in de gelegenheid is om op school of elders en alleen of in groepen te werken aan bijvoorbeeld de uit te werken taken die de studenten doorgaans tweemaal per week mee krijgen in het kader van ons 'Problem Based Learning', ofwel het Probleemgestuurd onderwijs. Het is de verantwoordelijkheid van iedere student om zijn of haar studie in de zelfstudie-uren rondom de lesuren zelf in te plannen en uit te voeren. Het lesrooster biedt daartoe houvast en de rest van de voorbereiding en de uitvoering is voor jou als student.

So, dear students, 'Prepare your journey!'

Geen opmerkingen: