dinsdag 29 september 2009

105 jaar Onderwijs als Reis

Dinsdag 29 september 2009

Wêr bliuwt de tiid?
De tiid stiet net stil.
De tiid hâld gjin skoft.

Friezen gebruiken doorgaans dergelijke bewoordingen om aan te duiden dat de tijd snel verstrijkt. We gaan vandaag even terug in de tijd.

105 jaar geleden
In 1904 gaf Hare Majesteit Koningin Wilhelmina toestemming voor de oprichting van de Christelijke Kweekschool voor Onderwijzers te Groningen, de voorloper van “Stenden hogeschool voorheen Christelijke Hogeschool Nederland”.

5 jaar geleden
Gisteren was het vijf jaar geleden dat haar kleindochter, Hare Majesteit Koningin Beatrix, de nieuwe campus van de toenmalige Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) van Leeuwarden en Groningen in het pas verbouwde en uitgebreide hogeschoolgebouw te Leeuwarden opende. Een gedenkwaardige dag, die veel medewerkers van onze hogeschool zich nog als de dag van gisteren herinneren.

Ter gelegenheid van die koninklijke opening maakte onze collega Ben van der Geest (geboren in 1949) een driedimensionaal kunstwerk, met het eeuwfeestthema “Onderwijs als Reis” als naam van zijn werkstuk. De beeltenis van de beide koninginnen links en rechts. Als je in het midden vóór het kunstwerk gaat staan, kijken beide koninginnen je als het ware aan. Grootmoeder Wilhelmina en kleinkind Beatrix, door de tijd samen – ook met ons - verbonden aan onze hogeschool.

Ben van der Geest heeft zich gespecialiseerd in het maken van onder andere bronzen portretten naar foto's. “De kunst duurt lang, het leven is kort”. Dit motto is zijn lijfspreuk, die hij met name verbeeldt in het tijdloze karakter van zijn werk. Het werk van Ben wordt gekenmerkt door een combinatie van betrokkenheid en terughoudendheid. Inlevingsvermogen in het onderwerp of de persoon die wordt uitgebeeld, gaat gepaard met een scherp observatievermogen. Door zijn dienstige opstelling komt het werk centraal te staan en krijgt daarmee een geheel eigen uitstraling.

Binnen onze hogeschool zijn we blij met zo’n mooi kunstwerk van Ben van der Geest. Het is een knap werkstuk, dat al vijf jaar op een prominente plaats in de Kennisboulevard van ons hogeschoolgebouw hangt.

Geen opmerkingen: