maandag 28 september 2009

Rabobank in Stiens

Maandag 28 september 2009

Stiens heeft een aantal bankfilialen. Eén daarvan is het bankfiliaal van de Rabobank aan de Wylpstrjitte, gelegen achter het gemeentehuis van de gemeente Leeuwarderadeel. De bedrijfsauto – een Renault – in de ook van de wielerploeg bekende bedrijfskleuren- staat naast het bankgebouw. Rabobankfilialen horen thuis in de dorpen op het Friese platteland.

De huidige Rabobank-groep is in 1972 ontstaan door een fusie tussen de “Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank” en de “Coöperatieve Centrale Boerenleenbank”. De gefuseerde coöperatieve vereniging ging verder als de “Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank”. De gefuseerde bank gebruikt sinds 1980 de naam “Rabobank” als handelsnaam, omdat “Raiffeisen-Boerenleenbank” te lang is en moeilijk kan worden onthouden. De letter “Ra” van Raiffeisenbank en "Bo" van Boerenleenbank vormen de huidige naam” Rabo”.

De Rabobank profileert zich als een bank, die zich anders gedraagt dan andere banken. In reclamespotjes wordt daarom bijvoorbeeld veel aandacht geschonken aan het 'coöperatieve' karakter. De Rabobank bestaat in 2009 uit 153 zelfstandige aangesloten banken, die samen één coöperatie vormen en die over een eigen bestuur en raad van commissarissen beschikken.

De voormalige Raiffeisenbank is genoemd naar Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818-1888), een Duitse coöperatieve leider, tevens burgemeester. Gedurende zijn periode als jonge burgemeester van Flammersfeld kwam Friedrich Raiffeisen met het idee van coöperatieve zelfhulp. Zijn idee was geïnspireerd door het zien van de armoede onder de boerenbevolking, die mede ontstond als gevolg van de gedwongen terugbetaling van geleend geld aan de toenmalige woekeraars. Om in deze nood van de arme boeren te voorzien, richtte Raiffeisen onder meer een liefdadigheidsvereniging op. Gaandeweg kwam hij echter tot het besef dat voor duurzame verbeteringen eigenstandigde zelfhulp meer zin had dan het in stand houden van charitatieve ondersteuning. Daarom vormde hij in 1864 zijn liefdadigheidsvereniging om in een boerenleenbank. De “Heddesdorfer Darlehnskassen-Verein” van Raiffeisen verzamelde de spaargelden van de inwoners van het platteland om daaruit te voorzien in de behoefte aan krediet. Dit idee heeft vervolgens in vele landen – en dus ook in Nederland - navolging gekregen.

Geen opmerkingen: