zondag 27 september 2009

Jeugddienst van 16plussers over Jesus?

Zondag 27 september 2009

Om de week organiseren we in De Hege Stins te Stiens op de zondagavond vanaf 19.00 uur een Gemeentedienst. Dat zijn laagdrempelige kerkdiensten die door allerlei groepen van binnen en buiten onze kerkelijke gemeenten worden georganiseerd, voor kerkleden en zeker ook voor alle overige belangstellenden vanuit en van buiten Stiens. Vanavond is het een Jeugddienst, georganiseerd door de 16plussers, de jongerengroep van onze beide samenwerkende PKN-kerken van Stiens. De jeugd werkt in de voorbereiding en uitvoering samen met de Jeugddienstencommissie en met dominee Jaap Overeem. Het thema dat de 16plussers hebben gekozen, is: Jesus?

Aan het begin van deze Jeugddienst vertoont het jeugd-beamerteam een flitsend filmpje met daarin een stortvloed van vele tientallen Jezus-beelden. Duidelijk wordt en is dat het beeld dat mensen van Jezus hebben zo divers is, dat van die over elkaar heen rollende Jezus-beelden niet zomaar 1-2-3 één allesomvattend beeld gemaakt kan worden. Die grote variatie aan Jezus-beelden vormt de rode draad voor deze hele Gemeentedienst.

De jeugd heet ons allen welkom. We zingen, bidden en lezen samen uit de Bijbel en dan geeft dominee Jaap Overeem ons het startsein om ons in subgroepen te verdelen in de kerkzaal, boven bij het orgel en in de ontvangsthal, om daarbij in die afzonderlijke groepen een kwartiertje aan elkaar te vertellen welk Jezus-beeld voor onszelf richting aan ons leven geeft. Daarbij wordt gevraagd om te kiezen uit en plaats te nemen in de subgroep:
1. Jezus is voor mij: Het Licht;
2. Jezus is voor mij: De Vader;
3. Jezus is voor mij: Mijn Vriend;
4. Jezus is voor mij: Ik heb een ander beeld;
5. Jezus is voor mij: Ik weet het niet.

Na dat kwartier komen we allemaal weer terug in de kerkzaal. Dominee Overeem interviewt dan na elkaar alle woordvoerders van elke groep. Die groepsvertegenwoordigers vertellen welke Jezus-beelden werden besproken en door de interviewer worden ze ook uitgenodigd om vanuit hun eigen subgroep iets van hun gespreksresultaat mee te geven aan een andere gespreksgroep. Interessante tweegesprekken levert dat op. Er is hard gewerkt in alle gespreksgroepen. Dominee Jaap Overeem bouwt in een korte overdenking voort op al die gespreksresultaten. Hij nodigt ons uit om niet onverschillig te staan jegens Jezus en jegens de beelden die over Jezus leven, maar hij raadt ons ook aan om ons zelf en anderen niet op te sluiten in onze eigen leer van slechts dat ene Jezusbeeld, omdat we dan onszelf en de ander tekort zouden doen. Nee, Jezus mag er zijn in al onze beelden, gebaseerd op al die beelden zoals de Bijbel ons die in alle Bijbelverhalen aanreikt.

Na deze overdenking speelt onze kerk-pianist Age de Vries een prachtig Opwekkingslied, waarnaar wij - mijmerend over wat allemaal is gezegd - luisteren. Daarna zingen en bidden we, wordt er gecollecteerd en krijgen we van een 16plusser de zegen mee. Ter afsluiting bedankt Dominee Overeem onze jeugd voor de organisatie van deze mooie Jeugddienst en spreekt hij als onze nieuwe predikant zijn waardering uit naar alle aanwezigen voor het feit dat het hier in Stiens zo goed mogelijk is om zelfs over een moeilijk onderwerp als uiteenlopende Jezus-beelden in zo'n avonddienst zo aangenaam met elkaar in gesprek te zijn. Met vooral ook grote dank aan alle 16plussers!

Geen opmerkingen: