vrijdag 14 januari 2011

Werkbezoek met PIE bij NVAO in Den Haag

Donderdag 13 januari 2011

Als vervolg op ons werkbezoek aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 26 april 2010 zijn we vandaag voor overleg bij de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO), ook te Den Haag. Samen met een medewerker van het Platform for International Education (PIE) gaan we in overleg met twee NVAO-beleidsmedewerkers met als specialismen Internationalisering en het nieuwe Accreditatiestelsel 2010, dat per 1 januari 2011 in werking is getreden.

Vandaag staat de vraag centraal op welke wijze zogenoemde “non-degree courses” met ingang van de invoering van het nieuwe accreditatiestelsel geaccrediteerd kunnen worden, teneinde de mogelijkheid open te houden voor studenten van buiten de Europese Unie om met een door de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) verstrekte verblijfsvergunning voor de reguliere studieduur een onderwijsprogramma te kunnen volgen bij een in Nederland gevestigde onderwijsaanbieder. Dit vraagstuk is momenteel relevant voor bekostigde hoger onderwijsinstellingen, voor onbekostigde rechtspersonen voor hoger onderwijs en voor alle overige onderwijsaanbieders die opereren in de Nederlandse markt voor hoger onderwijs, indien zij “international non-degree courses” aanbieden, waaraan ook “non-EU-students” deel kunnen nemen.

Met zijn vieren worden alle ons bekend zijnde oplossingsscenario’s geïnventariseerd en komen we tot de beantwoording van de werkvragen met betrekking tot de nieuwe systematiek van accrediteren in het Nederlandse hoger onderwijs. Voor de onderwijsbiedende instellingen en voor hun accreditatiewensen waarin het nieuwe accreditatiestelsel niet voorziet, zal anderszins in tweede instantie moeten worden gezocht naar alternatieve wegen. Komt tijd, komt raad, dus ook voor die vraagstukken zal in de komende maanden wellicht een oplossing volgen.

Geen opmerkingen: