woensdag 12 januari 2011

Corrie Schrier exposeert in Stiens

Woensdag 12 januari 2011

Corrie Schrier uit Heerenveen exposeert tot eind maart 2011 schilderijen en keramiek in de Openbare Bibliotheek van Stiens. Als maatschappelijk werkster die ook werkte met Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers uit Afrika groeide haar belangstelling voor dit continent. Corrie reist inmiddels al tien jaar door Zuidelijk Afrika. Vooral taferelen uit Namibiƫ, Botswana en Zuid-Afrika zijn voor haar een blijvende bron van inspiratie. Met warme en diepe kleuren weet zij in haar schilderijen en met keramiek een intieme sfeer te scheppen.

Ook haar thematiek is kenmerkend: veel Afrikaanse vrouwen, die met hun alledaagse dingen bezig zijn. Schrier wil bewondering uitdrukken voor deze wilskrachtige vrouwen. Zij zijn het die volgens haar de Afrikaanse cultuurdragers zijn. Corrie wil in haar schilderijen en met haar beelden Afrikaanse vrouwen de prominente plaats geven die ze volgens haar verdienen. Het gaat haar met name om de vrouwen die zich niet laten wegdrukken door de last van het leven, maar die trots en zelfverzekerd hun kracht en vrouwelijkheid uitdragen.

Corrie Schrier heeft zich in de afgelopen jaren met verschillende kunstvormen bezig gehouden. Een aantal jaren geleden begon ze zich te verdiepen in het tekenen. Toen ze begon met tekenlessen, bleek zij voldoende talent te hebben om door te gaan. Niet lang daarna is ze begonnen met schilderen. Naast het schilderen, houdt Corrie zich ook bezig met keramiek. Met de verkoop van haar beelden en schilderijen steunt ze een tweetal humanitaire projecten in Zuid-Afrika.

In de Stienser tentoonstellingszaal hangen enkele schilderijen waarin Afrika centraal staat. In een vitrine staat ook een deel van haar keramiek-werk, aangevuld met enkele Afrikaanse handgemaakte poppen en gebruiksvoorwerpen, zoals oorhangers en een knieband van een Zulu-danser. De wintertaferelen die worden geƫxposeerd in het bibliotheek-gedeelte zijn van een hele andere aard: minder kleurrijk, precies zoals wij de winters in Nederland (her)kennen.

Geen opmerkingen: