woensdag 26 januari 2011

Landelijk Comité Tsjernobyl 25 jaar later

Woensdag 26 januari 2011

Rond het avonduur komen we als "Landelijk Comité Tsjernobyl 25 jaar" later bijeen in Steenwijk. Vandaag over drie maanden is de kernramp van Tsjernobyl al weer 25 jaar geleden. Rond die datum organiseren we als Landelijk Comité hier en daar in het land publieksactiviteiten, om terug te blikken op deze vreselijke milieuramp, die voor veel inwoners van bijvoorbeeld Wit-Rusland nog generaties lang vooral nadelige gevolgen zal hebben. In Nederland zal de landelijke herdenking van deze ramp worden georganiseerd op zaterdag 23 april 2011 in de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle. Deze herdenking vindt dus plaats op de Stille Zaterdag van de Passieweek.

De activiteiten worden georganiseerd door het Landelijk Platform Hulp aan Tsjernobyl-kinderen, de Stichting Rusland Kinderhulp, het Nederlands Bijbelgenootschap en VUconnected. Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) ondersteunt deze landelijke herdenking met een Fondswervingsproject ten behoeve van de Bijbelverspreiding in het nucleair getroffen zuiden van Wit-Rusland. Daarbij werkt het NBG nauw samen met het Witrussisch Bijbelgenootschap, die in deze regio bijzonder actief is.

VUconnected heeft de landelijke herdenking in haar maatschappelijk programma van publieksactiviteiten opgenomen. Behalve de herdenkingsdag in Zwolle zal VUconnected in april van dit jaar ook publieksactiviteiten organiseren in Noord-Holland (Amsterdam) en Zeeland (Middelburg). Op de landelijke herdenkingsdag staan twee thema's centraal, te weten: "Leven in besmet gebied" (met focus op: medisch, voeding, milieu, psychologie) en "De kracht van vrijwilligerswerk". Over de grote rol die het vrijwilligerswerk in Nederland jarenlang heeft betekend bij de humanitaire kinderhulp die Nederlandse gastgezinnen boden aan heel veel Witrussische kinderen zal professor dr. Lucas Meijs als hoofdspreker optreden. Professor Meijs is in Nederland de specialist op het gebied van Vrijwilligerswerk. We willen laten zien hoe groot de betekenis in dezen is in Europees verband van het voor Nederland zo kenmerkende vrijwilligerswerk.

Na driekwart jaar voorbereiding zien we nu overal in Nederland initiatieven ontstaan van groepen die aandacht gaan vragen voor deze landelijke herdenking. In ons Landelijk Comité zetten we de grote lijnen uit, verbinden we organisaties en mensen zodat zij tot optimale samenwerking kunnen komen, bieden we zoveel mogelijk de gelegenheid aan die organisaties en betrokken mensen om aan te haken bij de twee bovengenoemde thema's van deze herdenking en denken we bovenal ook na op welke wijze we via de pers en via allerlei andere communicatiekanalen hier in Nederland bekendheid kunnen geven aan alle positieve, opbouwende initiatieven van de afgelopen jaren en aan alle mooie activiteiten die in de komende maanden worden georganiseerd om aandacht te besteden aan de negatieve, maar ook de positieve gevolgen van deze ramp van bijna 25 jaar geleden.

Geen opmerkingen: