dinsdag 25 januari 2011

On stage; be an orange!

Dinsdag 25 januari 2011

Het thema van de Samenscholingsdag van Stenden hogeschool is vandaag "On stage". Dit thema verwijst naar de rol die je al hebt, of kunt hebben, binnen Stenden hogeschool. Vandaag denken we na over hoe onze rol aan kan sluiten bij wat Stenden hogeschool is, wil zijn en wil betekenen. Deze Samenscholingsdag is vooral ook bedoeld om je op een gezellige en ludieke manier te inspireren bij het nadenken en het maken van keuzes in hoe je deze rol als medewerker op een creatieve, eigen wijze kunt invullen. Hoe kun je je daarbij tevens onderscheiden, om niet allemaal een appel of een peer te zijn, maar "just to be an orange". Het belooft een gezellige en verrassende dag te worden.

Zo'n 460 medewerkers van alle vijf Nederlandse Stenden-vestigingen zijn hiertoe vandaag bijeen in de Leeuwarder Stadsschouwburg De Harmonie. Eerst wordt de nieuwe promofilm van Stenden hogeschool vertoont, met als titel: "I am Stenden". Flitsend gemonteerde filmbeelden met statements van studenten en medewerkers van alle Stenden university sites wereldwijd. Dan opent vice-voorzitter van het College van Bestuur, Klaas-Wybo van der Hoek, de bijeenkomst "on stage", waarin hij spreekt over ons harde werken en over het creëren van "verbinding". We zijn met zijn allen letterlijk "on stage", want met honderden zitten we op het grote theaterpodium en aan de overzijde zien we de lege schouwburgzaal. "We are on stage today!"

Na een muzisch intermezzo met fotolijst-interviews door collega Onno Sprey komt de Nederlandse acteur Peter Faber bij ons "on stage". Rond het thema "Be an orange" spreekt hij over vasthouden & loslaten, over destructieve energie die creatieve energie werd, over hoe jij je als "orange" kunt onderscheiden van al die appels en peren en hij sluit af met het welbekende "Mens, durf te leven".

Keynote speaker is vanmorgen professor Tony Buzan uit het Britse Buckinghamshire; auteur, onderwijs consultant en de bedenker van de "Mind Map". Hij spreekt over "Mind Mapping":
- Daydreaming is good for you ..... make these dreams come true;
- When you make a mistake ..... how fascinating!;
- Your creativity declines when you get older;
- University Libraries are the giant bedrooms of the earth;
- We are entering the age of Intelligence; Stenden is leading that change and is doing that very well!
Het ochtendgedeelte wordt afgesloten met meerstemmige samenzang, onder enthousiasmerende leiding van de dirigerende OLB-muziekdocent Sjoerd van der Veen en OLB-student Paul Horjus op piano: "Sing, sing, sing, sing, ......... Stenden in the Harmonie".

Na de lunch volgt een uitgebreid aanbod van workshops van één uur of twee uren. Workshops over bijvoorbeeld: Urban Legends (over verhalen vertellen), Masker, Muziek, Theatersport (met Onno Sprey), Masterclass acteren van alledaags gebruik (van Peter Faber), Body & Mind Language en Improviseren. Keus te over. Variatie in overvloed. Voor elk wat wils.

De twee uren durende workshop "Mind Mapping & Creativity" van Tony Buzan woon ik bij. Een grote groep collega's begint met het op schrift zetten van een eerste Mind Map. Het blijken prototypes te zijn van hoe Buzan zijn Mind Maps heeft bedoeld. Aan de hand van voorbeelden leidt hij ons enthousiast door zijn methodiek en visie:
- My Mind Map Software stimulates your creativity, it speeds up en slows down your thinking and brings your body in contact with your brain;
- Mind Maps combine Images and Association;
- While Mind Mapping, you are using "how the brain works";
- Play Imagination Dreams;
- Bringing content from your Short Term Memory to your Long Term Memory takes at least 5 Repetitions or Reviews;
- All information is relevant and everything connects;
- Our brains have a miraculous capacity ..... You're brilliant!;
- Worldwide we all speak the same prime language of Imagination & Association.

De tijd vliegt om. Voordat we het weten is de workshop al weer afgelopen. Geïnspireerd door de aanpak van Tony Buzan neemt iedereen zijn eigen producten en aantekeningen van deze workshop mee. In de ontvangsthal van de Harmonie gaat het middagprogramma in informele setting door. Daar worden prijzen uitgereikt, daar paraderen over de lange rode loper onze collega's die deelnamen aan de workshop "Catwalk- en attitudetraining" en daar speelt de Scala Big Band uit Hoogeveen. Een aangename afsluiting van een mooie dag.

Geen opmerkingen: