woensdag 1 december 2010

Landelijk Comité Tsjernobyl 25 jaar na dato in Steenwijk

Maandag 29 november 2010

Aan het eind van de middag en in het begin van de avond komen we als "Landelijk Comité Tsjernobyl 25 jaar na dato" bijeen in Steenwijk, om de volgende stappen in de voorbereiding van de landelijke herdenking "Tsjernobyl 25 jaar na dato" te zetten. In dit nationale project werken de volgende vier organisaties samen: Landelijk Platform Hulp aan Tsjernobylkinderen, Nederlands Bijbelgenootschap, Stichting Rusland Kinderhulp (SRK) en VUconnected. Samen willen we aandacht besteden aan en aandacht vragen voor het feit dat het op 26 april 2011 al weer 25 jaar geleden is dat we werden geconfronteerd met de dramatische kernramp van Tsjernobyl, waar tot op de dag van vandaag in Oekraïne en in Wit-Rusland nog de wrange vruchten van worden geplukt; en daarvan is het einde nog lang niet in zicht.

Eerst bespreken we de organisatie omtrent de landelijke herdenking die we op zaterdag 23 april 2011 gaan organiseren in de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle. Twee van de drie SRK-vertegenwoordigers in ons Landelijk Comité verhalen over de voorbereidende internationale bijeenkomst, die vorige week werd gehouden in het Duitse Dortmund. In veel Europese landen zal volgend jaar uitgebreid worden stilgestaan bij de positieve en de negatieve gevolgen van deze kernreactorramp. In Dortmund kon alvast als primeur de uitgebreide IBB-tentoonstelling worden bezichtigd, die wij volgend jaar ook in Nederland zullen exposeren.

Dan komt ook Joyce van de Veen, de manager Fondsenwerving en Communicatie van het Nederland Bijbelgenootschap, bij ons aan de vergadertafel. Ze presenteert haar plannen om een Bijbelverspreidingactie in het radioactief besmette zuiden van Wit-Rusland te organiseren, in samenwerking met het Witrussisch Bijbelgenootschap. Met dit mooie gezamenlijke project van de United Bible Societies kunnen we geloof, hoop en liefde schenken aan heel veel Witrussen en Oekraïners, die respectievelijk hun geboortestreek en moederland tijdelijk of permanent moesten verlaten, om niet nog langer te worden blootgesteld aan de vrijgekomen radioactieve straling. We hopen dat de nu te organiseren fondswerving veel geld zal opleveren, omdat we weten dat het Witrussisch Bijbelgenootschap al vele jaren goed werk verzet in deze getroffen zône, zowel op het gebied van Bijbelwerk als in de vorm van de nog steeds gevraagde humanitaire hulpverlening.

Daarna bespreken we de wijze waarop VUconnected haar inhoudelijke aansluiting zal vinden op deze thematiek, opdat VUconnected handen en voeten kan en gaat geven aan de maatschappelijke programmering van flankerende publieksactiviteiten met impact in onze Nederlandse samenleving. Daarbij komen ook onderwerpen aan de orde als: media, communicatie, lesbrief, programmering, thematiek en samenwerking met de andere partners.

Overige onderwerpen die vanavond nog aan de orde komen, zijn: herdenkingsviering, motie van de Raad van Europa, kaarsenactie, concerten, financiën & sponsoring, internationale initiatieven, buitenlandse gasten, SRK-bussen, conferentie in Minsk en de sprekers en hun presentaties.

Geen opmerkingen: