zondag 28 november 2010

Micha: Ik zie, ik zie… waar ’t op lijkt

Zondag 28 november 2010

Ik zie ik zie wat jij kan zien,
al weet je het nog niet misschien.
Maar als je nu maar heel goed kijkt,
dan zie je waar ’t op lijkt.

Vanmorgen vieren we de “1e Zondag van Advent” in De Hege Stins te Stiens. Het woord 'Advent” is afgeleid van de Latijnse woorden “adventus (betekenis: komst, er aan komen) en “advenire” (betekenis: naar toe komen). Letterlijk betekent Advent: “God komt naar ons toe”.

De Advent heeft in de liturgie van de kerk een dubbel karakter. Enerzijds is het namelijk de voorbereidingstijd op het Kerstfeest: de geboorte van Jezus Christus, ruim 2000 jaar geleden. Anderzijds is de Advent de periode van verwachting van de wederkomst van Jezus Christus, vooruitblikkend op het einde der tijden, wanneer God alles in allen zal zijn.

De Advent begint elk jaar op de zondag vier weken voorafgaand aan Kerstmis; dat is vandaag. De zondagen van de komende vier weken heten de 1e, 2e, 3e en 4e zondag van de Advent. In deze vier weken leven we naar het Kerstfeest toe, opdat Jezus (God-met-ons), ook in ons eigen leven geboren mag worden. In deze periode worden wij uitgenodigd een grondhouding van verwachting en openheid aan te nemen. Wij maken ons hart klaar om Hem te ontvangen en Hem (opnieuw) binnen te laten.

De liturgie van de ochtendkerkdiensten van de vier Adventszondagen wil die grondhouding ondersteunen en daar stapsgewijze gestalte aan geven. Daartoe maken we vanaf vandaag vier weken lang gebruik van het Adventsproject “Ik zie, ik zie…” van de methode “Kind op Zondag”, een uitgave van de Nederlandse Zondagsschool Vereniging.

In deze Adventstijd lezen we in de kerk met name uit het Bijbelboek Micha. Micha is een profeet, die goed om zich heen kijkt. Hij ziet dingen, hij brengt dingen aan het licht. De slechte plannen van mensen in de wereld om hem heen, maar ook de goede toekomst, die God aan zijn volk heeft beloofd. Micha heeft daar oog voor. In ons Adventsproject van dit jaar laat Micha ons verschillende dingen zien, zoals verdrietige & slechte dingen, maar ook leuke & mooie. Als je wilt zien waar Micha het over heeft, moet je wel goed kijken.

De kinderen gaan vanmorgen daarom in de kerkzaal op zoek naar een projectonderdeel. Achter de preekstoel op het liturgisch centrum vinden ze een Levensboom.
Er zal een dag komen waarop er geen oorlog en strijd meer is. Iedereen zal zitten onder zijn vijgenboom, door niemand opgeschrikt. Dit Bijbelse beeld is vertaald naar het visuele beeld van een grote boom. In de schaduw van de Levensboom kun je tot rust komen, je kunt er schommelen aan een stevige boomtak en spelen met een bal.

Ik zie ik zie wat jij kan zien,
al weet je het nog niet misschien.
Maar als je nu maar heel goed kijkt,
dan zie je waar ’t op lijkt.

Geen opmerkingen: