zaterdag 25 december 2010

Bij het licht van de sterren op Kerstavond

Vrijdag 24 december 2010

Als we de eeuwenoude Sint-Vituskerk van Stiens betreden, komen de klanken van de VituStinscantorij ons tegemoet. De cantorij zingt onder leiding van hun dirigent Take Beukema de muziekstukken nog even voorafgaand aan de Kerstnachtdienst, om straks tijdens de kerkdienst zo goed mogelijk voor de dag te komen met haar vocals.

Deze Kerstnachtdienst in de goed gevulde dorpskerk staat onder leiding van dominee Desirée Scholtens en wordt muzikaal begeleid door de vaste organist Gryt Talsma. Het koor van de kerk is prachtig gedecoreerd in kerststalstijl en ook op veel andere plaatsen is hier met zorg aandacht besteed aan een passende decoratie met veel kerstgroen.

Het kerkvolk komt allen tezamen en zingt daar ook van, jubelend van vreugde. Na het vierde lied van de inleidende samenzang, waarin we met het "Nu zijt wellekome" onze "Jesu, lieve Heer" welkom hebben geheten, vangt de verwachtingsvolle avonddienst om 22.15 uur aan.

Lector Ate Brinksma wijst ons bij aanvang van de lezing van het Mattheüs-evangelie op het feit dat gelijktijdig de kerkklokken worden geluid. De kerkklokken hebben niet geluid als oproep vóór deze dienst, maar ze worden vanavond dus wel geluid tijdens het lezen van het geboorteverhaal van Jezus. Binnen klinkt de lezing, buiten klinkt dus gelijktijdig het klokgelui als aankondiging van de geboorte van Jezus Christus. Dat klokgelui is bijzonder, want vóór en tijdens de restauratie van de kerktoren en van de luidklokken hebben deze kerkklokken jarenlang in ons dorp niet geklonken. Maar vanavond op Kerstavond kondigen ze de geboorte van Jezus dus wel aan.

De meditatie heeft als thema: "Bij het licht van de sterren". Daarna wordt de dienst vervolgd met zang en gebed. De lector sluit bij dit thema aan, als hij de volgende woorden voorleest:
"Ik wil Mijn ster voor je uitzenden - zegt God,
tot ze blijft stilstaan boven de plaats
waar je Mij kunt ontmoeten."

Geen opmerkingen: