zaterdag 25 december 2010

Het Kerstfeest van het doorgegeven Licht

Zaterdag 25 december 2010 – 1e Kerstdag

Al jaren heeft de Gereformeerde Kerk te Stiens een actieve Evangelisatiecommissie. Bij de fusie van de Gereformeerde Kerk te Stiens en de Hervormde Gemeente van Stiens werd deze Evangelisatiecommissie onderdeel van de nieuwe Protestantse (PKN) Gemeente van Stiens. Deze commissie houdt zich onder andere bezig met het organiseren van de Sing In-evangelisatiediensten en het organiseren van Evangelisatiezondagen. Een andere taak die deze commissie elk jaar uitvoert, is het huis-aan-huis doen verspreiden van de speciale Kersteditie van de Elisabethbode.

De Elisabethbode is een tweewekelijks magazine, dat christenen wil opbouwen en bemoedigen in hun dagelijks leven. Het wil de mensen kennis laten maken met het christelijk geloof. Het tijdschrift werd in de jaren dertig van de vorige eeuw nog gratis aan gezinnen en personen toegestuurd. Zo wilde de weduwnaar van de in 1929 overleden Elisabeth Mijnhardt-Keller het levenswerk van de evangelie-getuigenis van zijn overleden echtgenote voortzetten. De Elisabethbode werd het grootste evangelisatieblad van Nederland.

De Stienser Evangelisatiecommissie zorgt ervoor dat enkele weken voorafgaand aan het Kerstfeest stapels - op woonstraten geordende - Kerstedities van de Elisabethbode klaar liggen, met het vriendelijk verzoek aan de gemeenteleden van onze Protestantse Gemeente van Stiens om deze Kerstmagazines huis aan huis te verspreiden in de aangegeven straten. Ook dit jaar zijn de Elisabethbodes weer verspreid.

In dit tijdschrift is altijd een inlegvel gestoken, waarop aan de ene zijde een Kerstmeditatie staat van een Stienser predikant en waar op de andere zijde alle kerkdiensten staan die in en rond Stiens in de Protestantse, in de Doopsgezinde en in de Rooms-Katholieke kerken worden georganiseerd. Dit jaar was de overdenking van onze wijkpredikant dominee Jaap Overeem. Deze Kerstmeditatie kreeg als titel: “Voorprogramma van het Kerstdiner”.

Vanmorgen was dominee Overeem de voorganger van de beide Kerstochtenddiensten in De Hege Stins te Stiens. Bij aanvang van de eerste ochtenddienst vertelde ds. Jaap Overeem dat hij vanmorgen al heel vroeg samen met een groep andere gemeenteleden in de vroege vrieskou op stap was gegaan om hier en daar in ons dorp Stiens de blijde Kerstboodschap zingend te verkondigen. Dominee Overeem vertelt enthousiast dat het mooi was om te zien dat tijdens hun Kerstzang op het dorpsplein hier en daar in de aanliggende woningen lampen aan gingen en dat de omwonenden toen kennis namen van de vroege Kerstboodschap. Ook die vorm van evangelisatie is een initiatief van onze Evangelisatiecommissie.

Van Ria Borkent staat in de Kersteditie 2010 van de Elisabethbode een passend vers, in de volgende woorden:
"Laat alle lichten schijnen,
de hemelse gordijnen gaan open in de nacht.
Laat engelen nu loven
het heilig Kind van boven.
God heeft aan ons gedacht."

Geen opmerkingen: