dinsdag 24 augustus 2010

Start nieuw seizoen van Stichting Jabikspaad Fryslân

Dinsdag 24 augustus 2010

De zomervakantie is weer achter de rug, dus ook voor het bestuur van de Stichting Jabikspaad Fryslân "binne de knyntsjedagen wer om". Het stichtingsbestuur opent vandaag met haar eerste bijeenkomst het nieuwe vergaderseizoen. Een boeiend jaar hebben we voor de boeg, onder andere omdat het komende seizoen in het teken zal staan van de voorbereiding en de start van het "Pelgrimscentrum Sint Jacob" dat we in samenwerking met het Nederlands Genootschap van Sint Jacob willen gaan openen in de Groate Kerk te Sint-Jacobiparochie. De Groate Kerk staat nu nog in de steigers, omdat eerst de bouwkundige voorzieningen moeten worden aangebracht om over enkele maanden het toegangsportaal van dit bijzondere bouwwerk te kunnen inrichten als pelgrimscentrum. Een belangrijk deel van onze vergadering bespreken we de voortgang van alle voorbereidende handelingen van ons eerste pelgrimscentrum voor Noord-Nederland.

Bij aanvang van deze vergadering bespreken we de wijze waarop we de benaderde nieuwe kandidaat-bestuurders zullen gaan introduceren in het werk van onze stichting en van onze stichtingsbestuurders. We prijzen ons gelukkig met deze kandidaten, die hun belangstelling voor een aanstaande bestuursfunctie inmiddels hebben uitgesproken. Met een terugblik op de resultaten van onze laatste twee bestuursbijeenkomsten van vóór de zomervakantie pakken we vanavond de draad weer op om een doorstart te maken op uiteenlopende acties die in de afgelopen maanden in gang zijn gezet. We prijzen ons ook gelukkig met de reacties en de tips die we van verschillende zijden via telefoon, persoonlijke contacten en via email hebben ontvangen van pelgrims uit Fryslân en van buiten onze provincie.

Mooi om te merken dat ons werk door velen wordt gewaardeerd. Zo zijn we zijn ook blij met het 24 pagina's dikke magazine, dat de Friese educatieve dienstverlener Cedin dit jaar uitgaf als lees- en werkboek "Onderweegs op 't Jabikspâd" voor de bovenbouwgroepen van alle Bildtse basisscholen.

We bespreken de nieuwsitems die we zullen opnemen in onze eerstvolgende Nieuwsbrief. Er is veel op en rond het Jabikspaad gebeurd in het afgelopen half jaar, dus de komende Nieuwsbrief zal daarvan een gevarieerde afspiegeling worden.

Sinds afgelopen voorjaar bestaat het Jabikspaad Fryslân tien jaar. In die jaren is het Jabikspaad letterlijk en figuurlijk goed op de kaart gezet. Het aantal wandelaars en pelgrims dat het Jabikspaad bewandelt, vertoont een stijgende lijn. We zullen in de komende jaren een nieuwe fase in gaan van onderhoud, verfraaiing, vernieuwing en doorontwikkeling van dit pelgrimspad. We bespreken vanavond op welke wijze we daarbij de Friese en de Overijsselse gemeenten gaan betrekken om ook met hun steun samen verder vorm en inhoud te geven aan de voortgaande "aankleding" van dit langeafstandspad, dat het Noordnederlandse starttraject is van de internationale pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, waarvan de eerste 150 kilometers zich een wandelweg baant door een groot aantal gemeenten in Fryslân en Overijssel.

Geen opmerkingen: