donderdag 26 augustus 2010

Start nieuw seizoen van de Basisscholen in Stiens

Donderdag 26 augustus 2010

Basisschoolkinderen zijn momenteel nog vol van hun ervaringen van de zomervakantie en van de spanning die een nieuw begonnen schooljaar met zich meebrengt. Veel kinderen lopen of fietsen sinds afgelopen maandag in Stiens een voor hen nieuwe route naar een voor hen wellicht ook nieuwe school. Andere verkeersdeelnemers worden na een periode van zes weken vóór en na de schooltijden weer geconfronteerd met schoolgaande kinderen op de weg. Dat is dus voor iedereen die de weg op gaat weer even wennen.

Ze hangen overal: de spandoeken met de tekst "De scholen zijn weer begonnen". Zo ook in Stiens. De gemeente Leeuwarderadeel wijst elk jaar de inwoners van Leeuwarderadeel en de overige passerende verkeersdeelnemers op het feit dat de zomervakantie van de scholen weer voorbij is en maakt daarmee de weggebruikers erop attent dat vier maal per dag grote aantallen kinderen en hun ouders/verzorgers ook gebruik maken van dezelfde weg om van huis naar school danwel van school naar huis te rijden en/of te wandelen.

Maar de gemeente Leeuwarderadeel heeft afgelopen zomer nog iets extra's gedaan om de verkeersonveiligheid voor kinderen te minimaliseren. Aan weerszijden van de Pim Mulierwei in Stiens staan twee basisscholen. Eén van die basisscholen staat langs de voormalige spoorlijn van Leeuwarden naar Stiens. Vlakbij de oude spoorwegovergang in de Pim Mulierwei is enkele jaren geleden een voetgangersoversteekplaats gemaakt met een versmalde rijstrook voor het autoverkeer in het centrum van de beide rijbanen. Grote aantallen kinderen steken hier op schooldagen dagelijks viermaal over.

Aan die oorspronkelijke verkeersremmende maatregel in de Pim Mulierwei is in de afgelopen zomer een extra voorziening aangebracht om het passerende verkeer er nog nadrukkelijker op te wijzen dat het hier gaat om een veelgebruikte voetgangersoversteekplaats voor passerende basisschoolkinderen. Zes opvallend gekleurde palen zijn op de oversteekplaats geplaatst. Eén van die palen is een extra hoge paal met daarop een grote hand met daarop twee overstekende voetgangers afgebeeld. Door deze toevoeging van zes zuilen is het voor al het passerende verkeer wel heel duidelijk dat dit een plek is om extra alert te zijn.

En wat kunnen wij als weggebruiker nog meer doen?

Kinderen gedragen zich anders dan volwassenen in het verkeer. We moeten er rekening mee houden dat kinderen geen minivolwassenen zijn. Ze kunnen heel veel dingen nog niet, zoals vanuit hun ooghoeken kijken. Of ze weten nog niet precies waar geluiden vandaan komen. De belangrijkste activiteit van kinderen is bovendien spelen en ze denken vaak niet na voordat ze iets doen. Daardoor kunnen ze plotseling oversteken, ineens uitwijken of andere onverwachte dingen doen. Op onze hoede zijn en onze snelheid aanpassen - vooral in de omgeving van scholen - zorgt voor een grotere veiligheid van kinderen in het verkeer.

Geen opmerkingen: