maandag 18 augustus 2008

De scholen zijn weer begonnen

Maandag 18 augustus 2008

Elk jaar na de zomervakantie hangen ook bij de invalswegen van Stiens de spandoeken met daarop de tekst 'De scholen zijn weer begonnen'. Het spandoek bij de dorpsentree van de Griene Leane in Stiens hangt zoals gebruikelijk weer op de kruising met de Felixwei.

Vorige week is in Stiens het nieuwe schooljaar op de basisscholen al weer begonnen. Vanaf vandaag starten ook de scholen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs nabij Stiens: in Leeuwarden, Ferwert en Sint Annaparochie. Volgende week is de Studiestartweek van o.a. Stenden hogeschool en in de week daarna - vanaf maandag 1 september 2008 - is alle dagonderwijs in Friesland weer volop aan de slag.

Met de tekst op deze spandoeken vraagt Veilig Verkeer Nederland de automobilisten en andere weggebruikers om vooral ook rekening te houden met kinderen die weer naar de basisschool of naar het voortgezet onderwijs gaan. Na de zomervakantie moet iedereen - volgens Veilig Verkeer Nederland - immers weer een beetje wennen aan het drukke verkeer. Kinderen zijn dan nog vol van de vakantie en in gedachten wellicht al bezig met alle ins en outs van het begin van het nieuwe schooljaar. En veel kinderen lopen of fietsen dan een nieuwe route naar een nieuwe school.

Na zo'n lange vakantieperiode moeten velen waarschijnlijk ook weer wennen aan schoolgaande kinderen in het verkeer. Met de campagne 'De scholen zijn weer begonnen' wil Veilig Verkeer Nederland ons hierop attent maken. We kunnen het verkeer nooit veilig maken, maar als we meer rekening houden met elkaar, kunnen we het met zijn allen wel een beetje minder gevaarlijk maken.

In de afgelopen jaren is Stiens al te vaak opgeschrikt door een verkeersongeval waarbij een kind uit onze nabije omgeving om het leven kwam. Dan realiseer je je terdege dat je in veel gevallen beter geen voorrang kunt nemen, maar dat het wijzer is om - waar mogelijk - voorrang te geven.

Geen opmerkingen: