zondag 17 augustus 2008

NBG VIP Programme @ The Quench @ Xnoizz Festival 2008

Zaterdag 16 augustus 2008

Het Xnoizz Flevofestival is dit jaar van 14 t/m 17 augustus 2008 in het recreatiegebied in Bussloo bij Apeldoorn. Vier dagen lang komen meer dan 10.000 jongeren daar bijeen om dit vierdaagse, gevarieerde evenement van een groot aantal christelijke organisaties bij te wonen.

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) heeft als hoofdsponsor van dit festival langs het strand en boven het water een opvallende binnenpodium-toren gebouwd met een buitenpodium ernaast. Daarin en daarbij wordt voor de jeugd een groot aantal activiteiten georganiseerd, waarvoor veel belangstelling bestaat.

Het NBG heeft alle vrijwillige medewerkers die bestuurlijk bij het bijbelgenootschap zijn betrokken, uitgenodigd om vanmiddag het VIP-programma bij te wonen. Durkje en ik zijn er vanmiddag bij. Leuk is dat we daar onze jongste zoon Pieter hier ook nog ontmoeten, die dit festival vier dagen bijwoont met een groep vrienden uit Stiens en omstreken.

We worden bij de ingang van het festivalterrein ontvangen door Bert de Jong, NBG-manager Presenteren & Activeren. Bert loodst ons naar de grote NBG-stand aan de oever van het meer.
Daar worden we ontvangen door een groep jongeren van The Quench, de jongeren community van het NBG, waarna een middagvullend programma start.

Tijdens dit speciale programma presenteert Edward de Kam van Youth for Christ (YfC) namens zijn organisatie èn namens ons NBG het nieuwe boek "Labyrint". Het is geschreven rond de spel-mat van het Labyrint: een creatieve reis met God en de Bijbel.
Vanmiddag krijgt het lid van de Raad van State, drs. Wim J. Deetman, dit creatieve lees-, werk- en doeboek met daarin 33 meditaties aangeboden. In de afgelopen jaren als lid & voorzitter van de 2e Kamer, als staatssecretaris & minister en tot en met 2007 nog als burgemeester van Den Haag heeft de heer Deetman zich ook ingezet voor het werk van het NBG. In zijn toespraak vertelt Wim Deetman onder andere dat hij in zijn werkzaam bestaan veel mensen heeft ontmoet die op zichtbare, maar heel vaak ook op onzichtbare wijze, iets laten zien van wat we als christenen bedoelen met het Koninkrijk van God onder de mensen van hier & nu.

Later in de middag wonen we in de NBG-stand ook het Quench-debat bij onder leiding van emeritus predikant Pieter Boomsma, ook bestuurlijk actief binnen het NBG. Als gespreksleider gaat hij hier met jong & oud in gesprek over hoe de Kerk van nu & straks de jeugd van tegenwoordig meeneemt in Woorden & Daden. Daarbij staat Boomsma vanmiddag een panel ter beschikking, bestaande uit: Nynke Dijkstra-Algra (Toeruster Pastoraat van de PKN), Arnold van Heusden (directeur Evangelische Alliantie), Theunis Jan Visser (jongere, namens het tijdschrift Reveil) en Klaas van de Kamp (algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Nederland). Jongeren, ouderen en panelleden worden door Pieter Boomsma uitgedaagd om met elkaar in gesprek te zijn over kerk & samenleving.

Aan het eind van de middag gaat we het festivalterrein nog over om te zien op welk een genoeglijke wijze zoveel duizenden jongeren elkaar op deze zonnige dag ontmoeten, waar en hoe ze vieren & dienen, bijbellezen & bidden, chillen, zwemmen, dansen, discussiëren en bij de diverse podia genieten van eigentijdse sprekers, artiesten en gospelbands uit binnen- en buitenland.

Fijn om op zo'n middag eens te zien hoe het Nederlands Bijbelgenootschap met haar jongerenprogramma The Quench anno 2008 zoveel jongeren op doeltreffende wijze bereikt met de boodschap van de Bijbel.

Geen opmerkingen: