zondag 20 juni 2010

Vaderdag op vaderdag

Zondag 20 juni 2010

De Gemeentedienst die vanavond in De Hege Stins te Stiens wordt gehouden, is georganiseerd door het gospelkoor Dabar uit Stiens. De gospelgroep heeft op deze vaderdag gekozen voor het actuele thema: "Vaderdag". Voorganger is dominee Desiree Scholtens en de muzikale begeleiding van de samenzang wordt vanavond verzorgd door de muziekband van Dabar. De dienst wordt mede aangeboden in het kader van het 20-jarig bestaan van dit jubilerende gospelkoor.

De koorleden verschijnen vandaag in het wit, met twee vrolijke kleur-accenten. Het gospelkoor staat onder leiding van een enthousiast dirigerende Loekie Roosdorp. Het 22 zingende leden tellende koor wordt begeleid door de eigen band met keyboard, drums en gitaar. De optredens tijdens deze kerkdienst bestaan steeds uit sets van twee muziekstukken.

Dominee Scholtens werkt in haar verkondiging het thema "Vaderdag" uit aan de hand van een verhaal van God, die de Vader schept. Deze vaderdag is een passende gelegenheid om in de preek parallellen te trekken tussen enerzijds de rol die vaders voor kinderen hebben en de rol die onze Vader (God) heeft voor de kinderen van zijn wereldomvattende koninkrijk. Ze wijst er in haar preek onder andere op dat het hebben van een gemene vader die niet goed voor je is, het moeilijk voor je maakt om onze God als je liefhebbende Vader te zien. Elementen van je Godsbeelden ontstaan daarmee dus ook al heel vroeg gedurende je opvoeding, waarmee je rol als vader extra aandacht en verantwoordelijkheidsbesef verdient.

Dit thema en dit gospelkoor lenen zich er goed voor om het gebed dat Jezus ons leerde - het "Onze Vader" - tijdens deze dienst zingend te bidden. Met de stevige zangondersteuning van Dabar klinkt dit gezongen gebed mooi. Ook het "Abba, Vader, U alleen" zingen we onder begeleiding van het koor en de band. De opwekkende muzikale klanken van Dabar maken van het lied een vrolijk geheel met zonnige klanken. Direct na de dienst krijgen we van het gospelkoor nog een mooie toegift, waarin Dabar ook weer laat zien dat men er genoegen in schept om niet alleen muzikaal en verbaal, maar ook non-verbaal variatie in expressie te bieden.

Het slotlied is op deze vaderdag en bij deze Gemeentedienst ook goed gekozen:

Zolang er mensen zijn op aarde,
zolang de aarde vruchten geeft,
zolang zijt Gij ons aller Vader,
wij danken U voor al wat leeft.

(Lied 488B:1 uit Liedboek voor de Kerken)

Geen opmerkingen: