donderdag 22 april 2010

Oude straatnaam weer terug in Stiens: Stienpaad

Donderdag 22 april 2010

Vorige week - op maandag 12 april 2010 - is in Stiens bij de start van de bouw van 17 appartementen en 6 patiowoningen de eerste paal geslagen door Gelly Visser, wethouder van de Gemeente Leeuwarderadeel. Deze 23 woningen worden gebouwd in de open ruimte, die wordt omsloten door de Skilwei, de Smelbrêge, de Wilsterstrjitte en de Ljurkstrjitte. Voor deze inbreidingslocatie - zoals dat momenteel heet - wordt in Stiens een nieuwe woonstraat met een oude straatnaam gecreëerd, onder de naam: Stienpaad. De Skilwei geeft straks toegang tot het Stienpaad.

Stienpaad is in Stiens geen nieuwe straatnaam, maar een oude naam van een voormalig straatje, dat op ongeveer dezelfde plaats heeft bestaan. Toen de (nu al weer afgebroken) winkel van Tabe de Vries hier werd gebouwd, is dit oude woonstraatje verdwenen. Er stonden vroeger een aantal woningen aan het oorspronkelijke Stienpaad.

Toen wij in 1992 in Stiens kwamen wonen, was op deze locatie aan de Skilwei nog de Kooistra Supermarkt gevestigd in het winkelpand dat voorheen van Tabe de Vries was. Ruim tien jaar geleden verplaatste de familie Kooistra deze supermarkt naar de nieuwbouwlocatie aan het Sint Vitusplein in Stiens, waar zij ruim tien jaar geleden verder ging onder de bedrijfsnaam van "C1000 Kooistra". Toen Kooistra het voormalige bedrijfspand verliet, nam de familie Westra (van het toen nog gelijknamige Stienser garagebedrijf) hun intrek in de bovenwoning met het eronder gelegen bedrijfspand. Daarna heeft Stichting Hulp Oost-Europa er nog enkele jaren een kringloopwinkel in gehad ten behoeve van de hulpverlening aan Roemenië. Na een lange periode van leegstand volgde sloop van dit grote pand.

Voor Wonen Noordwest Friesland is dit het eerste woningbouwproject in onze gemeente. De planvorming is in samenwerking met de Gemeente Leeuwarderadeel en met de lokale aannemer en initiatiefnemer Wally Kolthof van bouwbedrijf Kolthof tot stand gekomen. Stichting Palet uit Leeuwarden zal vanuit het nabijgelegen Stienser zorgcentrum Skilhiem voor de bewoners de behoefde zorg op maat gaan leveren. Het uitgangspunt hierbij is dat de bewoners zo lang mogelijk in hun eigen woning kunnen blijven wonen.

Als deze nieuwbouw volgens plan verloopt, zullen de 23 woningen aan het Stienser Stienpaad in april 2011 gereed zijn.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Wiep,

Stienpaad is geen nieuwe naam, maar een (oude)naam van een straatje dat op ongeveer dezelfde plaats heeft bestaan.Toen de winkel van Tabe de Vries (later Kooistra) is gebouwd is het straatje verdwenen. Er stonden voorheen ook een aantal woningen aan het eerdere Stienpaad.

Groet,

Ytsen

Wiep Koehoorn zei

Dag Ytsen,
Hartelijk dank voor je reactie, want die helpt me om mijn oorspronkelijke tekst met de nodige correctie en aanvulling aan te passen. Inmiddels heb ik dit weblogbericht overeenkomstig je reactie aangepast.
vr. gr.
Wiep Koehoorn
9 mei 2010

Sikko Klaver zei

Dag Wiep

Mijn vrouwe meende toch te weten dat Kooistra de eerste gebruiker van het pand was. Daarvoor stond er een boerderij en inderdaad een paar kleine huisjes.
Tabe de Vries had een winkel aan de Smelbrege. Tot voor kort Lico Lico. Eigendom van Smits.

Groet, Sikko Klaver

Wiep Koehoorn zei

Dag Sikko,
Voor de zekerheid heb ik hierover in de afgelopen dagen even navraag gedaan. De heer Kooistra meldde me dat ze het pand in 1984 van de familie De Vries hebben gekocht.
Dank voor je reactie, want het is altijd goed om zeker ook bij feiten uit de geschiedenis boven water te krijgen hoe één en ander indertijd werkelijk is verlopen.
vr. gr.
Wiep Koehoorn
26 juni 2011