vrijdag 20 november 2009

Stiens in oude ansichtkaarten

Vrijdag 20 november 2009

Dit kalenderjaar is het 25 jaar geleden dat de familie Kooistra in Stiens met hun "Kooistra-supermarkt" begon. En precies 10 jaar geleden werd hun supermarkt in ons dorp met de C1000-winkelformule voortgezet als "C1000 Kooistra". Ter gelegenheid van dit jubileumjaar startte de familie Kooistra met een eigen spaarstempelaktie, met als premium een in eigen beheer uitgegeven fotoboekje "Stiens in oude ansichtkaarten".

Ytsen de Boer werd gevraagd om een selectie te maken uit de grote hoeveelheid oude dorpsansichtkaarten van Stiens en omstreken. Leeuwarderadeel en haar dorpen en buitengebieden zijn in de afgelopen eeuw grondig veranderd. Dan is het altijd interessant om op oude dorpsfoto's de toenmalige situatie te vergelijken met de actuele inrichting van dorpen, buurtschappen en buitengebied. Het fotoboekje bevat 60 verschillende fotokaarten, alle met een verklarend onderschrift. Zestig foto's, gemaakt in de jaren dat mijn ouders, mijn grootouders en mijn overgrootouders door mijn huidige woonplaats Stiens kwamen, onderweg tussen "de staad Luwt" (Bildts voor de stad Leeuwarden) en hun woonplaatsen in de Friese Bildthoek.

Het staat er allemaal in: kerken & pastorie, molen, bedrijven, sportvoorzieningen, buurten, scholen, transportmiddelen, station, bruggen & (water)wegen, gemeentehuis, woningen en herbergen. Veel vergane glorie. Inderdaad veel vergaan, maar ik herken zeker ook nog veel van de actuele glorie van dit karakteristieke terpendorp, gelegen op de grens van het oude Oostergo en de voormalige Middelzee, en daarmee op de in het landschap gelukkig nog steeds herkenbare scheiding van "it Aldlân en it Nijlân".

Geen opmerkingen: