vrijdag 20 november 2009

Bestuur Stichtings Jabikspaad Fryslân in de Jacobshoeve van St. Japik

Donderdag 19 november 2009

Vanavond komt het bestuur van de Stichting Jabikspaad Fryslân bijeen in de Jacobshoeve van stichtingsbestuurslid Klaske Wijbenga te Sint-Jacobiparochie. Een alleszins passende locatie voor ons bestuur; immers de plaats waar regelmatig pelgrims van ons Jabikspaad gastvrij onderdak krijgen voor een "bed & brood". We prijzen ons gelukkig met de aanwezigheid van bestuurder Dick Wesselius, die na geruime tijd weer bij onze vergadering aanwezig kan zijn èn ook met ons kandidaat-bestuurslid, mede-pelgrim Hans de Jong, die waarschijnlijk ons bestuur zal gaan versterken met zijn expertise.

Na de sessie van lief & leed, notulen, actie- en besluitenlijst en ingekomen stukken behandelen we een aantal ingekomen stukken. Daarna bespreken we de voortgang van de financiële dekking van ons nieuwe pelgrimsmonument "De Jirnsumer Moeting". We hopen dat we op afzienbare termijn de financiering van dit bijzondere kloostermoppen-project rond kunnen krijgen om dit project met succes af te sluiten. Nog ruim € 1.000,- binnen te halen en dan kunnen we dit pelgrimsmonument gereed maken en met gepaste trots aan de wereld presenteren.

Een belangrijk agendapunt in onze bijeenkomst zijn de grootse plannen voor de geplande restauratie van De Groate Kerk te Sint-Jacobiparochie, waarin wij als stichting mogelijk een drie verdiepingen hoog pelgrimscentrum zullen realiseren in het toegangsportaal van dit unieke kerkgebouw, dat momenteel als sociaal-cultureel centrum al een geliefde ontmoetingsplaats is voor een breed scala van activiteiten. Allerlei behoeften en wensen komen ter tafel en de eerste technische schetsen en bouwtekeningen komen op tafel. Onze droom is om in dit kerkportaal op de drie étages een pelgrimsplaats te realiseren, waarin met name informeren, ontmoeten, stilte en bezinnen centraal zullen staan.

Het tweede project-spoor is een inmiddels gestart, langlopend onderwijs-onderzoeksproject van studenten Vrijetijdsmanagement van Stenden hogeschool uit Leeuwarden, die zich richten op het zo aantrekkelijk mogelijk maken van de entourage van het Jabikspaad, van de gemeente Het Bildt, van Sint-Jacobiparochie en van het geplande pelgrimscentrum in De Groate Kerk. Al met al is dit een groot(s) tweesporen-project, waarin allerlei Friese en buiten Friesland gevestigde belangenorganisaties op zoek zijn naar een win-win-situatie voor pelgrims in het bijzonder en voor de toeristische doorontwikkeling van de Friese en Overijsselse gemeenten, die door ons geliefde Jabikspaad worden doorkruist.

En dan is het door ons enthousiasme zomaar veel later op de avond dan dat we hadden gepland. De tijd vliegt om en we besluiten om de rest van de agenda een volgende keer verder af te handelen. Omdat er vanaf onze bestuurstafel zoveel is te vertellen, zal er binnenkort ook weer een Nieuwsbrief worden verspreid onder belangstellenden en zal die tevens weer worden geplaatst op de website van ons Jabikspaad: http://www.jabikspaad.nl/

Geen opmerkingen: