maandag 5 april 2010

Lanterfanten over Route 1.5 van West-Terschelling naar Oosterend

Paasmaandag 5 april 2010

Om half negen checken we vanmorgen in voor de Tiger, de snelle boot die ons straks als sneldienst in drie kwartier van Harlingen naar het Friese eiland Terschelling zal varen. We geven daarmee gehoor aan "Dagje HE-LE-MAAL Pasen!", het Paas-dagarrangement naar Terschelling, van Rederij Doeksen. Durkje en ik zijn van plan vandaag een langeafstandswandeling te lopen over Terschelling. Maar deze keer eens niet met zijn tweeën, want het leuke is dat ook Jan Wijbe & Gaby aangaven dat ze vandaag de hele dag met ons mee wandelen. We hebben dus een mooie dag - letterlijk en figuurlijk - vóór de boeg en het weer werkt ook helemaal mee.

Op het wandelprogramma voor vandaag staat uit de wandelgids van mijn voormalige CHN-collega Fokko Bosker de route 1.5, die van de aanlegsteiger van de haven van West-Terschelling over de noordzijde van het eiland loopt naar Oosterend. Het is een route van 22 kilometer van de meest westelijk naar het meest oostelijk gelegen Terschellinger dorp. Een gevarieerde route door twee dorpen, door bos, over de heide, door de duinen, door valleien en over het strand. Het thema van deze wandeling is: "Op juttersvoeten".

Het is een route die van de wandelaar wel enige creativiteit en flexibiliteit vergt, want de door Fokko Bosker beschreven route is (evenals doorgaans ook zijn andere 29 wandelroutes) te summier beschreven, aangezien de bijgeleverde wandelroute op de kaart te globaal is en de door Fokko beschreven wandelroutes niet bewegwijzerd zijn. Omdat we dat uit eigen ervaring weten, nemen we bij de Lanterfanten-routes altijd een goed gedetailleerde stafkaart van de omgeving mee, zodat we vaak toch uiteindelijk de bedoelde route wel lopen en anders altijd een passend alternatief vinden.

Voorbij de Brandaris (momenteel rondom geheel in de steigers) van West-Terschelling beklimmen we het Seinpaalduin, vanwaar we een panoramisch uitzicht verkrijgen over het achter ons liggende dorp en het voor ons liggende strand. Met een ruime bocht gaan we westelijk en noordelijk om het flinke bosperceel heen dat ten noorden van West-Terschelling ligt. Daarbij passeren we het duinmeertje Griltjeplak. Over het brede schelpenpad Longway gaan we naar Studentenplak, waar we bij de Bessenschuur op een bankje heerlijk in de zon van onze eerste rust- en etenspauze genieten.

Als we voorbij het bos over een duin klimmen, zien we vóór ons Midsland liggen. We gaan verder naar de Kooibosjes en een eind verderop gaan we achter het Korea Bos langs. Als we Waterplak gepasseerd zijn, gaan we bij Midsland Noord achter het bungalowpark Noordkaap door naar de Landerumerheide, die langzaam maar zeker na deze lange winter weer enige voorjaarskleuren verkrijgt. Dan volgt het Formerumerbos. Bij het natuurgebied Koegelwieck zien we dat de ondergrond daar voor een wandeling nog te drassig is, dus we trekken met een ruime bocht aan de noordzijde om Koegelwieck heen, daarbij ook een stukje over het strand wandelend. Bij het Strandpaviljoen Kaap Hoorn verlaten we het strand om bij dit paviljoen onze tweede pauze te houden.

Daarna gaan we over het fietspad van de Boschplaat in oostelijke richting verder, om dan bij paal 16 door de duinen weer naar het strand te gaan. Via paal 17 lopen we dan over het strand tot aan het strandpaviljoen Hartbreak Hotel, waar we de strandopgang weer landinwaarts nemen. Langs de Oosterender Badweg wandelen we dan naar Oosterend, vanwaar we de bus terug nemen naar West-Terschelling. De bus zit nu vol, want zo aan het eind van de middag verlaten veel Pasen-badgasten het eiland weer.

Omdat de snelvaardienst van 16.30 uur al vol zit, wachten we nog een half uur in de veerbootterminal om dan om vijf uur vanaf Terschelling te vertrekken met de andere snelle boot, de Koegelwieck. De hele dag was het prachtig voorjaarsweer met af en toe een beetje zon en doorgaans wel een straffe frisse wind, maar als je met de wind in de rug loopt - zoals vandaag - is dat geen probleem. Toen we Oosterend binnenwandelden rond 15.30 uur begon het een beetje te motregenen en tijdens de bootreis verhevigt dat nog enigszins. Maar als we in Harlingen Haven van de veerbootterminal weer naar de auto lopen, is het al weer nagenoeg droog. Al met al dus prima wandelweer en een mooie eilandroute met volop variatie qua landschap, ondergrond en uitzicht.

Geen opmerkingen: