vrijdag 18 september 2009

De leibomen van de Langebuorren

Vrijdag 18 september 2009

Enkele jaren geleden is het winkelcentrum van de Stiens heringericht. De door het dorp slingerende Langebuorren kreeg onder andere een nieuwe bestrating met nieuw straatmeubilair. In de jaren voorafgaand aan de herinrichting stond in de langgerekte voetgangersstrook tussen de winkels en de doorgaande weg een aantal leibomen.

Bij de aanvang van de herinrichting van het dorpscentrum zijn deze leibomen tijdelijk weggehaald uit het centrum en geplant aan de rand van een perceel grond in de nieuwbouwwijk Aldlân, aan de oostzijde van Stiens. Hier zouden de leibomen de centrumrenovatie veilig overleven. Na afloop zouden ze dan weer worden teruggeplaatst in de heringerichte dorpsstraat.

Maar ja, zover kwam het niet. Althans, zover is tot op heden nog niet gekomen. De herinrichting van de Langebuorren is al lang achter de rug. Deze week is langs het parkeerterrein vóór het gemeentehuis nog een aantal fietsbeugels geplaatst, waaraan het winkelend publiek de fiets met kettingsloten veilig kan stallen. Volgens mij is het op dit moment niet meer aan de orde om op afzienbare termijn de leibomen weer te herplaatsen in het vernieuwde winkelcentrum.

En elke keer als wij wandelend of fietsend over de brug van het Bartenspaad de Kletsefeart over steken - om bijvoorbeeld even de post in de brievenbus te doen - zien we aan de overzijde van de Brêgeleane, ter hoogte van die brievenbus bij het Bartenspaad, een opvallend rijtje van vijf bomen. Dát zijn de leibomen van de Langebuorren.

Geen opmerkingen: