dinsdag 11 augustus 2009

Lanterfanten over Route 2.5 van Noordwolde naar Ossenzijl

Donderdag 6 augustus 2009

Gisteren was de krantenkop van het weerbericht in de Volkskrant: "Vandaag warm, morgen warmer, overmorgen ook nog, pas daarna koeler". Een terechte conclusie, want gisteren was het inderdaad warm, maar vandaag komt daar nog eens een schepje bovenop. We wandelen vandaag bij een hoge temperatuur van tegen de 30 graden Celsius. Durkje en ik bewandelen vandaag Lanterfanten-route 2.5 van Noordwolde naar Ossenzijl, een étappe van 28 kilometer.

Vanaf de camping bij Noordwolde - waar we overnachtten - lopen we naar het centrum van Noordwolde, waar we ons dagrantsoen eten en drinken aanvullen in een supermarkt. Ten noordwesten van Noordwolde gaan we langs de heide en door het bos van de Noordwolder Meenthe, waarbij we ook het Nivon-natuurkampeerterrein De Meenthe passeren. Dan volgt een lang recht stuk langs de weg naar De Hoeve. Na een etenspauze volgen we het fietspad naar de rivier de Linde.

Na ongeveer een kilometer door het beekdal van de Linde het fietspad door de Lendevallei gevolgd te hebben, gaan we in zuidelijke richting over het Kuierpad door een mooi waterrijk hoogveen-natuurgebied, bestaande uit onder ander broekbos, petgaten en rietvelden. We lopen op kleine afstand langs een fouragerende ooievaar. Via enkele doorgaande wegen komen we uiteindelijk uit in Peperga, waar we vlak vóór de autosnelweg A32 het stalen driemaster-monument voor Pieter Stuyvesant passeren. De in Peperga rond 1612 geboren Pieter Stuyvesant werd op latere leeftijd zeevaarder en is beroemd geworden als stichter van het Amerikaanse Nieuw Amsterdam, het tegenwoordige New York. Het is dan ook duidelijk dat het thema van deze wandeldag - "Op zoek naar een betere toekomst" - een verwijzing is naar deze Friese kolonisator uit de 17e eeuw.

Na een rustpauze verlaten we ook De Blesse, om ten oosten en ten westen van de Friese Veldweg het bos, de heide en de stuwwal van de Blesdijkerheide/het Friesche Veld van Staatsbosbeheer te doorkruisen. Dit is een mooi deel van de route, waarbij we ook een heideven passeren.
Het eerstvolgende dorp waar we door komen, is Paasloo, bekend om haar uit 1336 daterende markante dorpskerk. Over de Paasloërallee passeren we de replica van de tonmolen van het villapark De Weerribben.

Daarna volgen we ongeveer 4 kilometer het Jabikspaad naar, door èn voorbij Oldemarkt. Voor ons een bekend traject. In Oldemarkt vullen we ons eten en drinken voor de rest van vandaag èn voor morgen bij. Zwaar beladen lopen we dan langs het Mallegat naar de Linde. Met de zelfbedieningspont steken we het Mallegat over, om daarna door de Lendevallei langs de Linde naar Driewegsluis de gaan.

Van Driewegsluis lopen we over de Lindedijk langs natuurgebied de Rottige Meente naar Ossenzijl, waar we om 19.00 uur arriveren. Dan gaan we tenslotte naar de boerderijcamping "De stille verkwikking", waar we - na een warme maaltijd in Recreatiecentrum De Kluft - aangenaam overnachten in het logiesverblijf "Bed & Brood" van de boerderij. Het was een mooie zomerse, bijna tropische, dag.

Geen opmerkingen: