zaterdag 27 juni 2009

Lanterfanten over Route 1.6 van Oost-Vlieland naar Oost-Vlieland

Vrijdag 26 juni 2009

De auto laten Durkje en ik achter op het havenparkeerterrein in Harlingen en we nemen om 9.00 uur de boot van Harlingen naar Vlieland. Een deel van onze bagage stallen we in het dorp Oost-Vlieland, bij Restaurant Puur Vlieland, waar Pieter werkt.

We gaan vandaag de 21 kilometer lange route 1.6 wandelen van de Wandelgids "Friesland voor lanterfanters". Het thema van deze wandeltocht is: "Dromen van verre reizen", als verwijzing naar de dichter Jan Jacob Slauerhof, die hier op Vlieland als ziek kind vaak voor herstel bij familie logeerde. Vanaf de aanlegsteiger van de veerdienst Vlieland-Harlingen gaan we langs het waterfront over de Waddenzeedijk naar de jachthaven, waar vanavond het nieuwe jachthavengebouw met havenkantoor en restaurant officieel wordt geopend. Voorbij de jachthaven gaan we over de duinopgang naar het havenstrand aan de oostzijde van het eiland. Dan wandelen we langs de vloedlijn tot aan Dam 60, waar we bij de strandopgang van Camping Stortemelk achter de duinen en door het bos verder gaan, tot we bij de meest noordelijke bebouwing van Oost-Vlieland komen.

Over bospaden en fietspaden en langs de ijsbaan komen we dan bij de hoge Vuurboetsduin. Ten noorden van de vuurturen dalen we over het Dievenpaadje door het naaldbos af naar de Torenvijver, waarin de waterlelies vandaag bloeien. Via de Langebaan, het Ankerpad en het Kantonnierspad komen we uit op het Pad van Dertig ter hoogte van Dam 30. Vanaf dit pad lopen we in zuidwestelijke richting door het ruige begrazingsgebied, zoveel mogelijk gebruik makend van de hier en daar door koeien getreden smalle paadjes. Bij het Pad van Vianigh (Twintig) gaan we richting strand, om bij de strandopgang naar het westen te gaan over het Malgumpad. We komen dan uit bij het meest westelijke punt van onze dagmars, bij het Posthuis, waar we pauzeren.

Vanaf het Posthuis gaan we door Bomenland, langs De Oude (eenden)Kooi, langs de werkschuur van Staatsbosbeheer, langs het Dijkstra plasje en weer door het begrazingsgebied. Dan langs de Nieuwe Kooi tot de Oude Postweg, om dan weer binnendoor langs het Natuurkampeerterrein Lange Paal van Staatsbosbeheer te gaan. En dan gaat het weer richting Oost-Vlieland.

We dineren in de Dorpsstraat van Oost-Vlieland in het gezellige restaurant Puur Vlieland, waar Pieter ook vanavond aan het werk is. Aan het eind van de avond wandelen we vanuit Oost-Vlieland over de Badweg naar het nieuwe Hotel Donia State, waar we de nacht doorbrengen.

1 opmerking:

de@lanterfant zei

tips voor het Lanterfanten op
www.lanterfanten.nl


groet
de@lanterfant