woensdag 18 februari 2009

Route 7 & 10 & 11 van "Leeuwarden. Natuurlijk!"

Woensdag 18 februari 2009

Aan het eind van de ochtend rijden Durkje en ik naar Zuiderburen, ten zuiden van Leeuwarden. Het is mooi voorjaarsweer, een nagenoeg blauwe lucht met hier en daar nog enkele vlagen witte wolken, prima weer voor een lange wandeling. Als wandelroute kiezen we vanmiddag de routenummers 7, 10 en 11 uit de wandelgids "Leeuwarden. Natuurlijk". Deze combi-route van vandaag is drie maal acht = 24 kilometer lang.

We beginnen in Zuiderburen met route 7: "Zuiderburen en Hempens". Langs de Drachtsterweg naar de Drachtsterbrug (1975) en dan langs het Van Harinxmakanaal (1957). Via de Kromme Zijl en Foudering over de Nauwe Greuns. Dan met een wijde boog in zuidelijke richting om Hempens heen, langs de camping van Hiddemastate (1859). Over de Súderbuorren en de Skoalledyk langs de Sint Martinuskerk van Hempens; in Hempens over de brug (1891) nogmaals over de Nauwe Greuns en tenslotte over de Hempenserdyk weer terug naar de auto, waarin we even pauzeren.

Dan rijden we naar Huizum, waar we beginnen met route 10: "Potmargeroute". Vanuit het dorp Huizum gaan we voorbij Villa Vaartzicht (1874) langs de Potmarge, onder de Drachtsterweg door en achter gevangenis de Marwei langs, tot we uitkomen bij de Wijde Greuns, waar momenteel de rondvaart-raderboot Frisian Queen op de helling ligt. Langs de Wijde Greuns lopen we ten oosten en ten zuiden om Aldlân-oost heen, langs het Van Harinxmakanaal. Een eind voorbij de Drachtsterbrug gaan we om Erasmushiem heen, tussen het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en het Abbingapark door en komen dan weer uit in het dorp Huizum. Over de brug bij het monument van De Tuinder (1980) steken we de Wirdumervaart over, waarna we al spoedig weer terug zijn bij de auto.

Vanuit Huizum rijden we naar Goutum, waar we eerst even pauzeren. Hier beginnen we aan route 11: "Goutum". Die route brengt ons eerst naar de Van Harinxmabrug. Vanaf hier lopen we over het Stripepaad langs het Van Harinxmakanaal tot aan de Drachtsterbrug. Over de Hempenserdijk en de Tearnserdyk wandelen we Goutum weer binnen. Via de Haven en langs de Agneskerk en de ijsbaan komen we uiteindelijk weer uit bij ons startpunt in Goutum.

Hiermee hebben we vandaag de laatste drie routes van deze wandelgids gelopen. De twaalf routes met een totale lengte van 102 kilometer hebben ons in de zes trajecten in de periode van 20 juni 2008 tot en met vandaag een mooi beeld gegeven van interessante wandelpaden en locaties in en rond Leeuwarden. Deze eerste editie van de wandelgids van Anneke Oosterman vergt in een volgende druk nog wel de nodige aanpassingen in de routebeschrijving; de studenten van het Leerbedrijf Communicatie van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) verdienen in elk geval een compliment voor hun grafisch ontwerp en voor hun opmaak van deze mooi uitgevoerde wandelgids.

Geen opmerkingen: