zaterdag 20 december 2008

Jozef & Maria met Jezus in de St. Vituskerk van Stiens

Zaterdag 20 december 2008

Als ik vanmiddag de Stienser Sint Vituskerk nader, staat bij de ingang van het kerkhof op de terp een brandende vuurkorf. Een in klederdracht gestoken man gooit nog wat hout op het vuur. Aan het gietijzeren kerkhofhek hangt een spandoek: "de St. Vituskerk is open". Nu is dat op zich niet zo bijzonder, want elke zondagochtend is deze kerk open ten behoeve van de kerkdienst. Vandaag is echter de oude dorpskerk de hele dag opengesteld om tussen de bedrijven door even stil te staan bij de kerststal in het koor van deze kerk.

In de hal van de kerk brandt een kaars in een lantaarn, die naast een kerststukje staat. Op het brede pad tussen de kerkbanken door word ik welkom geheten door Sytse Brouwer, die hier warme chocolademelk schenkt. Verderop begroet dominee Wessels de binnengekomen gasten. Aan de voet van de preekstoel branden grote kaarsen, waaraan je ook even een waxinelichtje kunt aansteken om die op een spiegelplaat naast het licht van anderen te zetten. Een gemengd koor zingt kerstliederen bij de opgang naar het koor van de kerk.

In het koor van de kerk kom je voorbij de geiten en schapen met hun herder bij de ingang van de kerststal. Achter de kerststal hangt een metershoog paars kleed met gouden sterren. Op strobalen zitten in de kerststal Jozef en Maria. Maria met haar kindje Jezus op schoot, achter de kribbe. Het koor van de kerk staat behoorlijk vol bezoekers, die allemaal even willen kijken naar deze levende kerststal.

Tussen de grote mensen door komt een klein meisje naar voren, een teddybeer in haar hand. Als de roze capuchon af gaat, staat ze daar met haar rode vlechten ..... heel even ..... heel stil ..... te kijken naar dit levende bijbelse tafereel van Jezus, Maria en Jezus. Nelleke Kuipers-van Wessel - met haar baby Duco op schoot - praat even met dit meisje, maar het meisje praat met Maria, en ziet Jezus op haar schoot.

Geen opmerkingen: