zondag 21 december 2008

A Festival of Lessons & Carols in Stiens

Zondag 21 december 2008

Op de avond van deze vierde Zondag van Advent voeren de Stienser Sweelinck Cantorij en het Leeuwarder Sint Vitus Jeugdkoor samen een Festival of Lessons & Carols uit in De Hege Stins te Stiens. De koren staan onder leiding van respectievelijk Take Beukema en Hendrikje van den Berg. Koor en samenzang worden vanavond begeleid door organist Auke de Boer. Voorganger is dominee Bart Ramaker uit Stiens.
Het festival is ontstaan aan het eind van de 19e eeuw in Engeland. Het is opgebouwd uit verschillende onderdelen, zoals: Lessons (Bijbellezingen) & Carols (Kerstliederen), aangevuld met enkele korte Gebeden. Door de jaarlijkse uitvoering op Kerstavond van het Kings' College Choir uit Cambridge is dit festival beroemd geworden. Evenals twee jaar geleden brengt de Sweelinck Cantorij deze muzikale kerstbijeenkomst naar Stiens.

Tijdens de Processie komen de twee koren zingend binnen. Dominee Ramaker verzorgt "The Bidding Prayer". Dan volgen lezingen en liederen van o.a. Burnett, Bruckner, het "Ave Maria" van Parsons en het "Magnificat" van Purcell.

Organist De Boer speelt het opgewekte "Toccata in seven" van Rutter en dan volgen o.a. muziekstukken van Crotch, J.M. Bach, Willcocks ("God rest you merry, gentlemen") en Hopkins. De koren zingen afzonderlijk, samen en met samenzang.

Na het "Tomorrow shall be my dancing day" van Pearce, het slotgebed & zegen van ds. Ramaker en de slotzang, sluit organist De Boer het festival af met zijn orgelspel "Noël".

Het was evenals twee jaar geleden een mooie uitvoering, vanavond mede ook door de jonge stemmen van het Sint Vitus Jeugdkoor, die de klanken van de Sweelinck Cantorij mooi aanvulden.

Geen opmerkingen: