maandag 6 oktober 2008

Wateroverlast in Stiens e.o.

Maandag 6 oktober 2008

Gisteren heeft het bijna onophoudelijk geregend. Omrop Fryslân Radio meldde halverwege de middag al dat de wateroverlast in het Noordwesten van Friesland groot was. In Harlingen, Sint Annaparochie en in Stiens stonden een aantal straten onder water, zo ook grote delen van de Griene Leane ten noorden van de Stienservaart in Stiens. Het oppervlaktewaterpeil steeg tot meer dan een halve meter boven normaal peil. Een storing aan het nabij Stiens gelegen gemaal van Zwarte Haan leidde mede tot deze hoge waterstand. Het monumentale Wouda(stoom)gemaal in Lemmer is vannacht zelfs ingezet.

Dat ook de sloten de afvoer van het water niet aan kunnen, blijkt wel als ik vanmorgen via de oostelijke brug de Stienservaart oversteek. Ten zuiden van de Stienservaart is de sloot langs de Griene Leane buiten haar oevers getreden.

Ondanks het feit dat Wetterskip Fryslân in het Noordwesten van de provincie extra pompen heeft geplaatst, is de wateroverlast ook aan het eind van de middag nog niet opgeheven. In de sloot langs de Stienser Griene Leane staat nog steeds teveel water. De smalle sloot wordt doorgaans omzoomd door een rietkraag langs beide oevers. Vanmiddag staan beide rietkragen echter nòg troosteloos midden in de sloot, met aan beide buitenzijden het nog via Zwarte Haan naar de Waddenzee af te voeren hemelwater.

Geen opmerkingen: