zaterdag 15 juli 2023

Wrakke wilgen weggehaald in Feinsum

Vrijdag 14 juli 2023
 
Omzagen van de holle wilg bij de Hyltsjebrêge

Stormschade aan Feinsumer wilgen
Vorige week schreef ik al op 5 juli 2023 dat de hevige storm Poly noodlottig was voor in elk geval twee wilgen die in Feinsum langs It Kanael staan ter hoogte van de Hyltsjebrêge.
De ene - holle wilg- was gehalveerd, en van de ernaast staande wilg was een dikke tak afgebroken. Beide delen waren over It Kanael heen gevallen, waardoor de doorvaart onmogelijk was geworden.
Van gemeentelijke zijde was eerder al poolshoogte genomen van deze stormschade, en vandaag is het zover dat er twee medewerkers van een bomenverzorgingsbedrijf aan het werk gaan om de afgebroken boom en tak te verwijderen.

Verwijderen en bijwerken
De dikke, holle wilg die door de storm werd gespleten, wordt vanmiddag geheel verwijderd, zowel het afgebroken deel, als ook de nog resterende holle romp van de wrakke wilg. 
Daarna wordt ook de afgebroken tak van de andere wilg uit het water gehaald, en die wilg wordt waar dat nodig is enigszins bijgewerkt. Door de nog goede conditie van die boom kan deze jongere wilg gelukkig wel blijven staan. 
Met vereende krachten zijn de beide bomenverzorgers bezig met kettingzaag en kraan om de bomen te zagen waar dat nodig is, en om dan de verwijderde delen van de boom in kleinere delen op één grote hoop te gooien langs de oever van It Kanael. 
Enkele Feinsumer komen vanaf de Hege Hearewei de verrichtingen van de beide boom-zagers observeren.  

Resultaat
Na afloop zie je de prachtige tekening en kleuren van het stam-hout, dat verscholen heeft gezeten onder de laag schors van de boom. 
En als je het restant van de oude wilg van bovenaf bekijkt, zie je heel goed hoe slecht de conditie van de grotendeels holle wilg was. 
Als het werk klaar is, en de kraan met de aanhanger en de bomen-werkers vertrokken zijn, zie je pas hoe groot het gapende gat is tussen de nog resterende bomen aan weerszijden van de weggehaalde wilg.  
Waarschijnlijk zal de oude wilg van onderop wel weer uitlopen, dus volgend jaar zal er vast en zeker wel weer een begin te zien zijn van wat later ooit weer een breed uitwaaierende wilg zal zijn.

Geen opmerkingen: