zaterdag 15 juli 2023

Eerst op de Camino, dan het Jabikspaad op

Zaterdag 15 juli 2023
 
Pelgrim Monique op bezoek bij Refugio Ultreia Feinsum

















Van de Camino Franchés naar het Jabikspaad
Rond het middaguur meldt zich een wandelaar bij Refugio Ultreia Feinsum. Ze vraagt om een stempel van onze refugio voor haar stempelkaart van het Jabikspaad èn voor haar pelgrimspaspoort.
Ze vertelt Durkje en mij dat ze van plan is het Jabikspaad te bewandelen. Gisteren is ze begonnen bij de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, en vanmorgen is ze doorgestart vanuit Oude Bildtzijl. Vandaag wandelt ze naar Leeuwarden.
Of eigenlijk moeten we zeggen dat ze vandaag 'pelgrimeert' naar Leeuwarden, want Monique- zo heet ze - is een pelgrim. Ze heeft namelijk eerder al eens in het kader van 'Camino Anders Bekeken' als mede-begeleider van een groep mensen met een visuele beperking de laatste 250 kilometers gepelgrimeerd op de Camino Franchés in Spanje, naar de Spaanse bedevaartsstad Santiago de Compostela.
En zoals dat met veel pelgrims gaat die meer of minder laatste etappes van het pelgrimspad naar Santiago de Compostela lopen, groeide ook bij haar de wens om uiteindelijk toch ook eens de hele pelgrimsroute vanuit Nederland tot aan Santiago de Compostela te lopen. En dan verdient het aanbeveling om deze pelgrimage vanuit Nederland aan te vangen bij de Friese pelgrimskerk van Sint-Jacobiparochie, want dan loop je van het Friese 'Santiago' (ofwel Sint Jacob) naar het Spaanse Santiago, van zee naar zee, en van de wulk naar de Sint-Jacobsschelp, kortom een complete pelgrimage.

Pelgrimservaringen uitwisselen
Tijdens deze aangename ontmoeting in onze refugio worden allerlei ervaringen en toekomstige pelgrimages met elkaar uitgewisseld, en zoals zo vaak, raken we ook nu niet uitgesproken over onze wederzijdse pelgrimservaringen.
Maar ja, de Alkmaarse pelgrim Monique moet wel verder, want er zijn nog kilometers te gaan van Feinsum via Stiens, Britsum, Koarnjum en Jelsum naar Leeuwarden.
Dus, we nemen hartelijk afscheid van elkaar, en Durkje en ik wensen pelgrim Monique een 'buen camino', en zwaaien haar dan uit.
Monique gaat vanuit Feinsum het Jabikspaad weer op, en wandelt dan over de Hege Hearewei op weg naar Stiens, en wat daar dan nog op volgt. 

Geen opmerkingen: