maandag 3 april 2023

Klooster Claercamppad van Pingjum naar Wijnaldum

Vrijdag 31 maart 2023
 
In Harlingen via de Grensweg over de Waadseewei (N31)

















Klooster Claercamppad
Op 1 juni 2022 presenteerde de wandel-journalist Fokko Bosker zijn nieuwe fiets- en wandelgids, van het zogenoemde 'Klooster Claercamppad', met de volgende subtitel aangeduid: 'Wandel- en fietsroutes door de Friese Waddendelta'.
Deze nieuwe gids bevat voor wandelaars: 13 etappes, 3 rondwandelingen, 1 wadlooptocht, 2 stadswandelingen en 3 fietstochten.
In de Friese Waddendelta ontmoeten water en land elkaar. Dit kustgebied is door de golven en getijdenwerking in duizenden jaren gekneed uit zand, klei en veen. Op de kwelderruggen vestigden zich de eerste Friezen en legden zij de basis voor hun rijk, dat zich uitstrekte vanaf Noord-Frankrijk tot aan Denemarken. Het Klooster Claercamppad brengt deze bijzondere landstreek, de natuur en geschiedenis in veelkleurige verhalen en met afwisselende wandel- en fietsroutes tot leven.
De route van dit pad loopt in grote lijnen vanaf Lauwersoog over Zoutkamp naar Dokkum, en voert dan verder naar Sint-Jacobiparochie (de startplaats van het pelgrimspad 'Jabikspaad'), Franeker en de Hanzestad Bolsward, om vervolgens met een lus over Makkum en Harlingen langs de kust en over de dijken terug naar Sint-Jacobiparochie te leiden. 
De eeuwenoude cultuurgeschiedenis van terpen, deltawerken, middeleeuwse kerken, kloosters en florerende handelssteden vertelt een bijzonder gelaagd verhaal.

Wandelen op fietspaden in winter & voorjaar
Inmiddels hebben Durkje en ik alle wandel-etappes van het Klooster Claercamppad gelopen. Maar ja, er staan ook nog drie fietstochten in deze routegids. En waar je kunt fietsen, kun je vrijwel altijd ook wandelen. Andersom is dat vaker niet het geval, omdat sommige wandelpaden - bijvoorbeeld graspaden door de weilanden - niet toegankelijk zijn voor fietsers. Maar wandelen op fietsroutes kan vrijwel altijd wel. Dus we hebben het plan opgevat om ook de drie fietsroutes van dit routeboekje te gaan lopen. Bovendien doen we dat in de winter en in het vroege voorjaar; een periode waarin sommige onverharde wandelpaden slecht toegankelijk zijn. Fietspaden zijn in de winter en in het voorjaar vrijwel altijd wel goed toegankelijk, dus deze wintermaanden zijn heel geschikt om de van de routegids voor ons nog resterende fietsroutes van deze routegids te gaan wandelen. Zo gezegd, zo gedaan.

Fietstocht Súdwest Fryslân in 3 wandeletappes
Vandaag gaan we wandelend verder met onze derde van de drie fietsroutes, door voort te gaan met de zogenoemde 'Fietstocht Súdwest Fryslân', een fietstocht - in drie dagen wandelend - van totaal 73,2 kilometer.  
Op deze vrijdag lopen we de tweede van de drie etappes van deze fietstocht, over een afstand van 22,7 kilometer.
Het thema van deze fietstocht is: 'Over zeedijken door het land dat uit het water oprees'. We volgen namelijk de fietspaden over en langs oude en nieuwe zeeweringen door het noordwesten van Fryslân. Daarom is het wel ietwat opmerkelijk dat in het routethema de geografische aanduiding 'Súdwest' Fryslân wordt genoemd.
We beginnen vanmorgen in Pingjum, en lopen dan via Witmarsum, Arum, Achlum, Harlingen en Midlum naar Wijnaldum.
Het is vandaag zwaar bewolkt met regenwolken, maar beslist niet koud met een temperatuur rond de tien graden Celsius. De regenwolken zorgen ervoor dat het nagenoeg de hele dag regent, zij het heel licht, en soms enige motregen. Gelukkig waait de wind niet hard, en vanuit het zuidwesten, dus we hebben niet al te veel last van de aanhoudende regen. Wel dragen we nagenoeg de hele dag onze regenpakken, en zo kunnen we toch prima voorwaarts, ondanks de regen.
Om kwart over acht vertrekken we vanmorgen in Feinsum. We rijden eerst naar Wijnaldum, waar we de auto parkeren aan de rand van het dorp. Met de andere auto rijden we dan door naar Pingjum, waar onze etappe van vandaag begint.

Naar het Menno Simons Monument van Witmarsum
Rond 9:00 uur arriveren we in Pingjum. In de abri aan de rand van het dorp trekken we eerst onze regenpakken aan, want het regent te hard om alleen te volstaan met de paraplu. Dan verlaten we om 9:10 uur Pingjum, om dan via de Mulierlaan richting Witmarsum te gaan.
Zo'n twintig minuten later arriveren we in Witmarsum.
Langs de dorpskerk gaan we naar de Wytmarsumer Feart, die we oversteken, om dan langs deze vaart naar het Flietsterbosk te lopen. 
In het dorpsbos zijn veel van de omgewaaide bomen in de loop der jaren bedekt geraakt met een dikke laag mos. Prachtige groene tinten zijn het resultaat van dit natuurlijke proces in het bosperceel.
Als we via It Fliet op de Easthimmerwei komen, volgen we die even naar rechts om naar het Menno Simons Monument te lopen, dat iets verderop in de vorm van een stalen kerkmodel in het veld staat, ter herinnering aan de grondlegger van de Doopsgezinde Kerk, die in de 16e eeuw als afvallige, rooms-katholieke priester te Witmarsum was.
Aan het eind van de Easthimmerwei draaien we bij de markante boerderij Bonga State de Arumerweg op in de richting van Arum.

Via Arum en Achlum naar Harlingen
Verderop gaat deze weg over in de Van Camminghaweg, die we volgen tot in Arum.
We doorkruisen Arum, en beleggen onze koffiepauze in een abri tegenover de plaatselijke Lambertuskerk.
Aan de andere zijde van Arum verlaten we de Sytzamaweg, om dan via de Monnikenweg naar Achlum te lopen.
Direct voorin Achlum draaien we De Jister op, en zo lopen we met een boog linksom Achlum. 
Buiten het dorp gaan we de Herbaijumerweg op, en die volgen we tot aan het kruispunt ten westen van Sopsum, waar we dan over de Ieslumbuorren in westelijke richting naar Harlingen gaan. 
Via de Ludingaweg steken we de spoorlijn tussen Franeker en Harlingen over, en dan gaan we even later over de Achlumervaart heen, en wandelen we ter hoogte van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Harlingen binnen.
Waar we ter hoogte van de Oude Trekweg de Kanaalweg op gaan, passeren we het buurtschap Koningsbuurt.

Midlum
Aan het eind van de Kanaalweg volgen we de weg langs de hier in Harlingen verdiept aangelegde N31. Bij de Grensweg kunnen we de Waadseewei (N31) oversteken. Op dat moment breekt de zon heel even door de regenwolken.
Aan de overzijde van de N31 volgen we het fietspad langs de Kanaalweg naar het Van Harinxmakanaal. 
Aan de andere kant van het kanaal gaan we onder de brug van de oude Rijksweg door, om dan over het fiets- en wandelpad van de Hopmansweg verder te gaan richting Midlum.
In de berm zien we een boomstronk, die nagenoeg helemaal is begroeid met een mooi patroon van zwammen.
Even later wandelen we aan de zuidkant van Midlum het dorp binnen. Daar staat een houten bank, waarop we plaatsnemen voor onze lunchpauze. 
Omdat het nu droog is, besluit ik het regenpak uit te trekken, om zonder regenkleding de laatste kilometers te wandelen.
We doorkruisen Midlum na onze lunchpauze, en ontmoeten net voorbij de Nicolaaskerk in de Kerkstraat mijn voormalige hogeschoolcollega Lorelei van Ingen. Een kort gesprek volgt.
Van één van de huizen naast de kerk kun je duidelijk zien dat dat huis is gebouwd op een fundament van kloostermoppen.

Naar Wijnaldum
Aan de noordkant van Midlum gaan we onder de Zuidwalweg (N390) door om Midlum achter ons te laten, teneinde vervolgens over een betonpad tussen de akkers door naar Wijnaldum te lopen. Dan begint het weer licht te regenen, maar zo licht, dat het regenpak of paraplu niet nodig is. Via die Alde Leane wandelen we even later het dorp Wijnaldum binnen; onze bestemming voor vandaag.
Via de Readyk gaan we links om het dorp, om dan door de Andreasstrjitte het dorp in te gaan. 
Op de Buorren passeren we de Andreaskerk van Wijnaldum, en een eindje verderop staat onze auto geparkeerd.
Dan rijden we om 13:45 uur vanuit Wijnaldum terug naar Pingjum, waar we onze andere auto afhalen, alvorens we terug naar huis rijden, naar Feinsum. 

Geen opmerkingen: