De uitnodiging voor de presentatie van het Klooster Claercamppad |
Klooster Claercamppad
Vandaag is het een feestelijk dag, want vanmiddag verschijnt er een nieuwe gids met fiets- en wandelroutes door Fryslân.
De in Fryslân wonende en werkende wandeljournalist Fokko Bosker publiceert vandaag de fiets- en wandelgids 'Klooster Claercamppad'. De ondertitel van deze fiets- en wandelgids luidt: 'Wandel- en fietsroutes door de Friese Waddendelta'.
En vanmiddag is de feestelijke presentie van deze nieuwe gids bij Kunstwerf Het Lage Noorden, aan de voet van de Waddenzeedijk nabij het Friese Marrum.
Zo'n vijftig genodigden komen hier vanmiddag bijeen om de presentatie van deze nieuwe fiets- en wandelgids bij te wonen.
Van Jacob van Lennep naar Fokko Bosker in 200 jaar
Het middagprogramma wordt geopend door middagvoorzitter Ton Stierhout van de Stichting Klooster Claercamppad. Hij roept in zijn inleiding het door hem genoemde 'Jacob van Lennep-gevoel' bij ons op. Jacob van Lennep maakte met zijn studievriend (de latere staatsman) Dirk van Hogendorp in 1823 een voetreis door Nederland om zijn land beter te leren kennen, en hield daarvan een dagboek bij. Het nostalgisch gevoel dat het lezen van dit dagboek oproept, noemt Ton dat Jacob van Lennep-gevoel.
Maar dan over Fokko Bosker zijn nieuwe gids.
Ook Fokko geeft in zijn gids een prachtige sfeertekening van het landschap. Hij beschrijft ook de pleisterplaatsen onderweg. Al wandelend ervaar je dat je tijdens het langzame lopen veel meer ziet. Ton Stierhout hoopt dat veel mensen vanaf vandaag op pad gaan met deze nieuwe fiets- en wandelgids. Alleen al het lezen van deze nieuwe gids is prachtig, om zoiets als het 'Fokko Bosker-gevoel' op te roepen en het onderweg te ervaren.
Ons landschap verdient een podium
Na deze inleiding geeft Ton Stierhout het woord aan Fokko Bosker, die als route-ontwikkelaar vervolgens zijn presentatie verzorgt over de route van het Klooster Claercamppad. Bosker prijst de prachtige plek van deze gids-presentatie, dat ons dat mooie Wadden-gevoel schenkt.
Fokko betitelt zichzelf als de wandelaar, de landloper, de lanterfanter en de landschapsgenieter die gaandeweg ondertussen dan ook nog een serie wandelgidsen schrijft en publiceert. De gids van vandaag is de nieuwste van zijn serie wandelgidsen.
Fokko Bosker: "Ons landschap verdient een podium. De verhalen over het landschap wil ik met dergelijke wandelgidsen tot leven brengen, daartoe ondertussen langzaam lopend door dat landschap".
Daarna geeft Fokko een toelichting op de gelaagdheden van het landschap van onze Waddendelta, met sub-thema's als: Van zee naar land; De pelgrimshoofstad Dokkum; Langs de Dokkumer Ee naar Janum; Naar Bolsward naar Klooster Bloemkamp/Oldeklooster; Sense of Place over het Waddenlandschap; De Terp van de toekomst; Kunst en Waddenkust, en tot slot de Rondwandeling bij Holwert.
Fokko: "We zijn losgezongen van ons landschap, dus we moeten nieuwe allianties vormen om meer ruimte te geven aan de menselijke maat en aan de natuurlijke maat, die bij ons passen, en die voor ons nieuwe vensters openen".
Pelgrimspaden inspireren
De volgende spreekster is Hendrina Zijlstra, voor de provincie Fryslân Projectleider Dagrecreatieve Netwerken. Zij gaat in op pelgrimeren en op bezinningstoerisme, dat Fryslân kansen biedt.
Ze heeft op de Caminho Portugués als beginnend pelgrim nog geen jaar geleden zelf ervaren dat een pelgrimspad niet zomaar een wandelroute is. Op de een of andere manier is het op het pelgrimspad zo dat je op dat pelgrimspad datgene tegenkomt wat je kennelijk moet tegenkomen. Bovendien doe je - zelfs als je alleen op pad gaat - je pelgrimstocht beslist niet alleen, zo ervoer ze onderweg op het Portugees-Spaanse pelgrimspad. En pelgrims hebben prachtige verhalen, zo blijkt onderweg.
Het is onze gezamenlijke uitdaging om al dat moois van onze Friese wandelpaden toegankelijk te maken voor het publiek, want dan geniet je in Fryslân volop van bijvoorbeeld de cultuur, de historie, je bezinning en ook van je overnachtingen (in bijvoorbeeld de Friese Kerkrefugio's).
Daarna laat ze zien wat er momenteel zoal op het internet is te vinden aan wandelroutes in Fryslân, met informatie over bijvoorbeeld de van toepassing zijnde wandelknooppunten, en de nadere informatie die op internet wordt geboden.
Hendrina Zijlstra sluit af met de oproep aan ons allen, om ervoor te zorgen dat veel meer mensen geïnspireerd zullen raken door het wandelen en/of fietsen van nu ook dit nieuwe Klooster Claercamppad.
Van Blue Zone naar Bloeizone Fryslân
Laatste spreker is Bouwe de Boer, de Friese initiator van Bloeizone Fryslân. Hij vindt dat meer mensen zouden moeten gaan voor hun idee en/of voor hun ideaal. Daar kan iets moois uit bloeien.
Daarna vertelt hij hoe zijn eerste kennismaking met de wereldwijde 'Blue Zones' en met de Friezen die hier aan werken, er uiteindelijk toe heeft geleid dat in Fryslân nu wordt gewerkt aan een Friese Blue Zone, onder de eigen Friese naam: Bloeizone Fryslân. Er zijn al mooie voorbeelden bekend van dorpen die initiatieven op dit vlak ondernemen, zoals bijvoorbeeld: Bakkeveen, Warga, Heeg, Balk en Makkum.
In dat kader van Bloeizone Fryslân zouden volgens Bouwe onze Friese wandelpaden - zoals bijvoorbeeld nu ook dit nieuwe Klooster Claercamppad - belangrijke trekkers kunnen worden voor mensen om de Friese Bloeizones te gaan bezoeken.
Lofzang op de Wadden
En dan is het tijd voor muziek. Muziek waarbij het Wadden-gebied centraal staat. Adri de Boer is uitgenodigd om vanmiddag enkele liedjes te zingen. Hij zingt achtereenvolgens twee van zijn liedjes over de Wadden, te weten:
- Oer it Waad (op it Waad bin ik hielendal frij);
- Skylge (over al het mooie van dit Friese Waddeneiland).
En als toegift zingt hij dan tot slot nog het lied dat hij vorige week vrijdag in Denemarken zong op het songfestival voor minderheidstalen: Bliuw mar by my.
Volop inspiratie tussen Lauwersoog en Bolsward
En dan sluit Fokko Bosker dit middagprogramma af. Daarin bedankt hij allen die hebben meegewerkt om de publicatie van zijn nieuwe fiets- en wandelgids mogelijk te maken. Om die dank te onderstrepen reikt hij vervolgens de eerste exemplaren van zijn gids uit aan achtereenvolgens Ton Stierhout, Bouwe de Boer, Hendrina Zijlstra en Adri de Boer.
Daarna is er volop gelegenheid om in meer informele setting met elkaar na te praten, onder het genot van een drankje, en ondertussen staat Fokko Bosker bij zijn boekentafel, waar de vertegenwoordigers van de pleisterplaatsen van onderweg een presentexemplaar van deze nieuwe gids kunnen afhalen, en anderen alvast een exemplaar van deze nieuwe gids van wandel- en fietsroutes door de Friese Waddendelta kunnen aanschaffen.
Vanaf nu is deze mooie wandelgids via verschillende verkoopkanalen te koop, dus Friezen en niet-Friezen kunnen vanaf vandaag de prachtige Friese paden op om aan de hand van de inspirerende teksten in deze nieuwe wandelgids van Fokko Bosker volop te genieten van onze unieke Wadden-delta, globaal genomen in het gebied tussen Lauwersoog en Bolsward.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten