woensdag 22 maart 2023

Klooster Claercamppad van Scharnegoutum naar Leeuwarden

Zaterdag 18 maart 2023
  
Bij Park Jongemastate in Raerd

















Klooster Claercamppad
Op 1 juni 2022 presenteerde de wandel-journalist Fokko Bosker zijn nieuwe fiets- en wandelgids, van het zogenoemde 'Klooster Claercamppad', met de volgende subtitel aangeduid: 'Wandel- en fietsroutes door de Friese Waddendelta'.
Deze nieuwe gids bevat voor wandelaars: 13 etappes, 3 rondwandelingen, 1 wadlooptocht, 2 stadswandelingen en 3 fietstochten.
In de Friese Waddendelta ontmoeten water en land elkaar. Dit kustgebied is door de golven en getijdenwerking in duizenden jaren gekneed uit zand, klei en veen. Op de kwelderruggen vestigden zich de eerste Friezen en legden zij de basis voor hun rijk, dat zich uitstrekte vanaf Noord-Frankrijk tot aan Denemarken. Het Klooster Claercamppad brengt deze bijzondere landstreek, de natuur en geschiedenis in veelkleurige verhalen en met afwisselende wandel- en fietsroutes tot leven.
De route van dit pad loopt in grote lijnen vanaf Lauwersoog over Zoutkamp naar Dokkum, en voert dan verder naar Sint-Jacobiparochie (de startplaats van het pelgrimspad 'Jabikspaad'), Franeker en de Hanzestad Bolsward, om vervolgens met een lus over Makkum en Harlingen langs de kust en over de dijken terug naar Sint-Jacobiparochie te leiden. 
De eeuwenoude cultuurgeschiedenis van terpen, deltawerken, middeleeuwse kerken, kloosters en florerende handelssteden vertelt een bijzonder gelaagd verhaal.

Wandelen op fietspaden in winter & voorjaar
Inmiddels hebben Durkje en ik alle wandel-etappes van het Klooster Claercamppad gelopen. Maar ja, er staan ook nog drie fietstochten in deze routegids. En waar je kunt fietsen, kun je vrijwel altijd ook wandelen. Andersom is dat vaker niet het geval, omdat sommige wandelpaden - bijvoorbeeld graspaden door de weilanden - niet toegankelijk zijn voor fietsers. Maar wandelen op fietsroutes kan vrijwel altijd wel. Dus we hebben het plan opgevat om ook de drie fietsroutes van dit routeboekje te gaan lopen. Bovendien doen we dat in de winter en in het vroege voorjaar; een periode waarin sommige onverharde wandelpaden slecht toegankelijk zijn. Fietspaden zijn in de winter en in het voorjaar vrijwel altijd wel goed toegankelijk, dus deze wintermaanden zijn heel geschikt om de van de routegids voor ons nog resterende fietsroutes van deze routegids te gaan wandelen. Zo gezegd, zo gedaan.

Fietstocht Middelzeetocht in 6 wandeletappes
Vandaag gaan we verder met onze langeafstandswandeling op de 'Middelzeetocht', een meerdaagse fietstocht wandelend van totaal 144,4 kilometer.  
Op deze dag wandelen we de zesde - en daarmee de laatste - etappe van deze fietstocht, over een afstand van 25,5 kilometer.
Het thema van deze fietstocht is: 'In het spoor van de middeleeuwse Middelzee: de zee die Fryslân in tweeën spleet'. We volgen namelijk de fietspaden over en langs de oude kaden en de veelal middeleeuwse zeeweringen rondom de voormalige Friese Middelzee.
We beginnen vanmorgen in Scharnegoutum, en lopen dan via Sibrandabuorren, Tersoal, Poppenwier, Raerd, langs de Zwette en door Wytgaard en langs Goutum naar Leeuwarden.
Het is vandaag mooi zonnig winterweer. Het waait enigszins, en het is beslist niet koud met een temperatuur rond de tien graden Celsius. Het is half bewolkt, met veel zonneschijn, en geheel droog.
Om ongeveer half acht vertrekken we vanmorgen in Feinsum. We rijden eerst naar Leeuwarden, waar we de auto parkeren bij de Oldehove. De andere auto rijden we naar Scharnegoutum, waar onze etappe van vandaag begint.

Van Scharnegoutum via Spears naar Sibrandabuorren
Om 8:30 uur vertrekken we vanmorgen bij het dorpshuis aan de Legedyk van Scharnegoutum.
Na het kruisen van de Zwette en de N354 gaan we de Midlânsdyk op, naar het buurtschap Spears.
Vanuit een bosje langs de Aldfeart klinkt het harde doffe geluid van het schot van een jachtgeweer. Even later komt een bestelautootje ons tegemoet, met daarin drie jagers.
Na het oversteken van de Aldfeart met de Spearsterdyk wandelen we Sibrandabuorren binnen. In de berm langs de Fenne staat een lange en brede rij narcissen uitbundig geel in bloei.
Over de Aesgewei wandelen we de bebouwde kom van Sibrandabuorren binnen.
In het dorp kruisen we de Sibrandabuorster Feart over de Kerberts Brêge, een karakteristieke ophaalbrug over deze vaart. 
Bij het plaatselijke doktershuis staat al behoorlijk veel groot hoefblad in bloei, in de slootswal langs de weg.
 



De jagers en de eierenzoekers van Tersoal
Inmiddels wandelen we over It Lange Ein, die we helemaal uitlopen, tot aan Tersoal.
Op het moment dat we in het dorpscentrum de Sint-Vituskerk passeren, parkeren de drie jagers van zojuist hun auto bij de kerk. De drie jagers stappen uit en als ook de jachthond uit de auto is gesprongen, haalt één van de jagers een doodgeschoten eend uit de auto; de opbrengt van de jacht van zojuist. 
Naast de kerk staat het kievitskunstwerk dat hier in het dorpscentrum is geplaatst ter gelegenheid van de honderd jaar bestaande eierzoekersclub de 'Ald Hij'; nu inmiddels 107 jaar oud.
Aan de overzijde van de Bangafeart gaat buiten het dorp de Buorren over in de Marsherne, die we volgen, totdat we het dorp Poppenwier binnenwandelen.
Door Poppenwier lopen enkele hele smalle straatjes als fiets- en voetpad door het dorp. De Binnenbuorren verbindt daarmee de Marsherne met onder andere de Bûtenbuorren aan het andere eind.
Over de Pôle verlaten we Poppenwier.

Urkers in Raerd
Daarna volgen we de lange en rechte Poppenwiersterdyk tot in Raerd.
Op de dorpsterp staat de Laurentiuskerk.
Aan de voet van het kerkhof ontmoeten we de koster, die ons uitnodigt om de kerk van binnen te bekijken. Die uitnodiging spreekt ons aan, dus we gaan naar binnen.
In de hal ligt een gestoffeerd bakje met gebedskralen.
Het kerkorgel van deze kerk is waarlijk een plaatje, zo mooi. 
En dat ook de kwaliteit van dit kerkorgel wordt gewaardeerd, blijkt wel uit het feit dat even later twee mannen van Urk arriveren, samen met twee jongens. Deze twee heren - vader en zoon - komen af en toe vanaf Urk naar Raerd om hier het Raerder kerkorgel te bespelen. 
Ze prijzen de akoestiek van de kerk en de klank van het orgel, en genieten er altijd van om hier te komen om dit mooie orgel te mogen bespelen. Mooi dat de kerkelijke gemeente deze Urker orgelliefhebbers daartoe in de gelegenheid stelt. We beloven de beide heren nog even te wachten met ons vertrek, totdat zij de eerste liederen hebben gespeeld op het orgel; waarlijk prachtig klinkt het galmen van de orgelklanken!
Tegenover de kerk is het voormalige dorpscafé, dat inmiddels dorpshuis is. 
Binnen is momenteel een biljartcompetitie gaande, waaraan zo'n 20 mensen deelnemen. We kijken even binnen, maar drinken op een bankje vóór het dorpshuis koffie, en eten buiten ook een broodje.
Daarna wandelen we naar het Raerder Park Jongemastate.
Honderden kraaien maken er veel kabaal, en in het park ligt als het ware een wit tapijt van sneeuwklokjes. Binnenkort zal hier hoogstwaarschijnlijk een groot aantal stinzenplanten in bloei staan.

Langs de Zwette en via Reduzum naar Wytgaard
Langs de Snitserdyk - de N354 - lopen we naar de Dille-brug over de Zwette. Vanaf deze brug nemen we het fiets- en wandelpad langs de Zwette, in de richting van Leeuwarden.
Voorbij het Ald Swin gaan we met de lange smalle hoge witte brug - de 'Brêge de Swette' - over de Zwette.
Over de Nijlânsdyk gaat het dan verder naar de Overijsselsestraatweg, iets ten noorden van Reduzum.
Nu volgt een lang traject over het fietspad langs de verkeersweg, in noordelijke richting. Even later lopen we daar op de Hegedyk het dorp Wytgaard binnen.
Op het kruispunt midden in het dorp vinden we een bank, waarop we volop in de zon plaatsnemen voor onze lunchpauze.

Via Barrahûs langs Goutum naar Leeuwarden
Vanuit Wytgaard gaat het na onze lunchpauze over de Bredyk naar de Werpsterhoek, waar we ten zuiden van Leeuwarden onder de N31 (de Haak om Leeuwarden) heen gaan. 
Daarna volgen we het nieuwe fietspad onder de spoorlijn door, en dan komen we in het eeuwenoude buurtschap Barrahûs.
Tussen Barrahûs en Goutum passeren we de in ontwikkeling genomen nieuwbouwlocatie 'Middelsee' van Leeuwarden. 
Iets verderop wordt met megagrote letters de naam 'Middelsee' heel prominent de naam van de Leeuwardens nieuwe woonwijk gepromoot.  
Voor de fietsers en voor de wandelaars van het Klooster Claercamppad is dat wel een mooie bijkomstigheid, immers hier in Leeuwarden beëindigen zij en wij de Middelzeetocht van deze fiets- en wandelgids.

In het Huis van Bezinning en Bezieling te Leeuwarden
Bij de entree van Goutum wandelen we vrij snel daarna Leeuwarden binnen.
Nadat we het Van Harinxmakanaal hebben overgestoken, gaat het in een rechte lijn door naar het binnenstadscentrum van Leeuwarden. Nu komen we duidelijk merkbaar in de drukte van de stad.
Bij het Menno Simonsplein aan de Wirdumerdijk aangekomen, zien we dat de deur van de Doopsgezinde kerk open staat, dus daar gaan we naar binnen. Daar ontmoeten we onder andere Minke van der Meulen, een collega van Durkje, die hier vanmiddag als gastvrouw alle gasten van de opengestelde kerk ontvangt. We krijgen er thee aangeboden, en bezoeken even later ook de zogenoemde 'Oergong', zijnde de bezinningsruimte in het Huis van Bezinning en Bezieling naast de kerk van de Doopsgezinde Gemeente.
Als we weer terugkomen in de kerkzaal, arriveert ook Tjitske Hiemstra, de voorganger van deze Leeuwarder Doopsgezinde Gemeente, tevens gastvoorganger van ons Nijkleaster te Jorwert. We drinken vervolgens nog een kop thee alvorens we verder gaan.
Als we even later bij het Perkswaltje langs het Natuurmuseum Fryslân bij de Groeneweg aankomen, slaan we linksaf naar de parkeergarage onder het Oldehoveplein, waar we onze auto afhalen. Met deze auto halen we dan onze andere auto af van ons startpunt van vandaag in Scharnegoutum, en tot slot rijden we dan naar huis in Feinsum.
Vandaag hebben we met deze laatste etappe de Middelzeetocht van het Klooster Claercamppad afgesloten.

Geen opmerkingen: