woensdag 22 maart 2023

Forgiven in Britsum

Zondag 19 maart 2023
 
De muziekband van The Young Christian Singers

















“Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen.”
Vanmorgen gaan we op deze vierde zondag van de Veertigdagentijd samen met Eelke & Ike ter kerke in De Hoekstien, één van de kerken van de Protestantse Gemeente van Britsum-Koarnjum-Jelsum.
We leven momenteel in de vastentijd, op weg naar het Paasfeest. Vóór en tijdens Pasen zien we hoe Jezus - Gods Zoon - Zijn lijdensweg van vernedering gaat, en voor onze zonden sterft aan het kruis. 
Jezus roept ons op om Zijn voorbeeld te volgen: om goed voor elkaar te zijn, vol medeleven, en elkaar te vergeven zoals God ons - in Christus - vergeven heeft.
Dat kunnen we niet op eigen kracht, maar we mogen Hem om hulp vragen, zodat we de ander, maar ook ons zelf kunnen zien in het licht van het kruis.
Rondom dit thema van 'Vergeving' neemt het gospelkoor 'The Young Christian Singers' ons vanmorgen mee in de door haar uitgevoerde themadienst.

Forgiven
Het thema van deze kerkdienst is 'Forgiven', in het Nederlands: Vergeven.
Na een intro uit de Mattheus Passion komen de leden van het gospelkoor zingend de kerkzaal in: "Laat de zwakke zeggen: ik ben sterk; Hosanna voor het Lam dat is geslacht; Jesus died and rose again".
Gospelkoorlid Jan de Vries heet daarna iedereen welkom en opent deze kerkdienst met gebed. Aansluitend zingen we: "Heer, ik prijs Uw grote naam". 
Dan geeft Jan uitleg over het thema van deze dienst, over Forgiven, Vergeving, als de kern van het evangelie. Daarop zingt het koor de titelsong 'Forgive': we hebben altijd de kracht van Jezus nodig.
De introductie over de Zalving wordt gevolgd door het hoopgevende lied 'Toch houdt U van mij'.
Daarop volgt het onderwerp over '70 x 7' maal vergeven, als opdracht van Jezus aan Zijn volgelingen.
Judas schijnt ten tonele, die zich als Jezus' verrader afvraagt: 'Wat heb ik gedaan!'; en wij kijken naar een filmfragment over hetgeen gebeurde in de Hof van Gethsemane. Dan luisteren we naar 'Any Other Way'.
Vervolgens verschijnt Petrus, die vertelt over dat het hem spijt dat hij - in angst gezeten - driemaal heeft ontkend dat hij een volgeling is van Jezus. Dan luisteren we naar 'Peter's song': ik heb al Uw wonderen gezien, en toch ontkende ik U te kennen, vergeef me dat.
 

Als er vergeving is, kan er genezing zijn
Dan neemt Jan de Vries weer het woord om de meditatie te verzorgen over de aan ons geschonken vergeving door het onmenselijk lijden van Jezus. 'Met vergeven & vergeving vragen, beantwoord je de liefde van God."
Na deze verkondiging kijken we naar een filmfragment over Corrie ten Boom, over haar ontmoeting met een beul uit het concentratiekamp waarin ze gevangen zat in de Tweede Wereldoorlog. De beul vraagt Corrie hem te vergeven, en daarmee biedt hij Corrie de gelegenheid om te vergeven, wat niet zo gemakkelijk is - zo blijkt - maar wat wel helend kan werken. Deze situatie verwijst ook naar de bede in het Onze Vader, waarin wij uitspreken: 'Vergeef ons onze schulden, opdat ook wij vergeven onze schuldenaren'. Aansluitend op dit filmisch intermezzo zingen we samen; 'Als er vergeving is, kan er genezing zijn'.
Na het slotgebed van Jan luisteren we wederom naar een fragment uit de Mattheus Passion, en aansluitend zingen we samen: 'Zie het kruis'.
Vervolgens kijken we naar het filmfragment 'He is betrayed', waarna we luisteren naar het gospelkoor dat de song 'He is alive' zingt, met overigens al weer zo'n prachtige solopartij daarbij.
Wij beantwoorden dat gezamenlijk met het gezongen 'Zegekroon', en daarna sluit de muzikaal veelzijdig gospelkoordirigent Wilco Kloosterman deze prachtige viering af, en klinkt tot slot het mooie lied 'Schouder' ten einde.

Waarde(n)vol vieren met deze Themadienst rond Pasen
Om me heen kijkend, valt me op dat de kerkzaal maar mondjesmaat is gevuld met kerkgangers. Als je de kerkgangers van buiten de drie dorpen van deze protestantse gemeente en ook de 'fanclub' van dit gospelkoor even wegdenkt, is wel duidelijk dat de opkomst van de gemeenteleden van Britsum-Koarnjum-Jelsum zachtjes gezegd tegenvalt. Dat is jammer, want het was het alleszins waard om deze schitterende Veertigdagen-viering bij te wonen, waarbij ik wil stellen dat de wel aanwezige kerkgangers en zeker ook het plaatselijke organisatiecomité, èn ook de leden van het gospelkoor met haar band het in alle opzichten ruim hadden verdiend dat deze royale kerkzaal vol kerkgangers had gezeten. Maar niet getreurd, want de kerkgangers die er wel waren, hebben deze kerkdienst als een waarde(n)volle viering beleefd in deze vierde week van de Veertigdagentijd, dank zij de gepassioneerde uitvoering van The Young Christian Singers. 

Geen opmerkingen: