maandag 20 maart 2023

Kraaien versus eksters in Feinsum, als metafoor voor Europa

Vrijdag 17 maart 2023
 
Kraaien cirkelen rond het eksternest in Feinsum

















Eksternest
Van buiten hoor ik het krassend schelle geluid van kraaien.
Als ik naar buiten kijk, zie ik een groep van zo'n twintig kraaien boven de hoogste boom tegenover ons huis rondcirkelen.
In die boom heeft een eksterpaar vorig jaar een groot nest gebouwd, er eieren in gelegd, en haar jonge eksters grootgebracht.
Twee eksters zitten in de boom, en ze houden de dreigende kraaien nauwlettend in de gaten.

Kraaien
Na enkele rondjes hoog boven de boom gevlogen te hebben, gaan de meeste van de kraaien op de takken hoog in de boom zitten.
De eksters worden daar zichtbaar onrustig van.


De ene ekster
Beide eksters hebben zich strategisch opgesteld, teneinde een aanval op hun eksternest te verijdelen.
De ene ekster blijft standvastig bij de ingang van het nest, om sowieso te voorkomen dat één van de kraaien op en in het nest zal (kunnen) komen.
Het gekrijs van de kraaien houdt niet op.

De andere ekster
De andere ekster heeft zich hoog in de boom geposteerd, en die zet keer op keer de aanval (als beste verdediging) in op één van de kraaien.
Eén voor één worden de kraaien weggejaagd door de moedige ekster, terwijl de andere ekster bij het nest blijft, onderwijl rondjes makend op het nest, en de kraaien boven zich goed in de gaten houdend. 
De kraaien merken dat hun aanval op deze manier geen succes zal worden, en elke keer als de ekster een kraai heeft weggejaagd, verdwijnt er ook een andere mee, net zolang tot alle kraaien zijn verjaagd.
Dan keert na alle gekrijs de rust weer terug.
De moedig aanvallende verdediger gaat op een tak hoog in de boom zitten, op de uitkijk naar eventueel nog volgend gevaar.

Metafoor
Het niet bevriezen, het niet vluchten, maar het door dit moedige eksterpaar met wanhoop verdedigen van haar nest, blijkt deze keer succesvol te zijn in de strijd tegen de grote overmacht van de vijand. 
Ik moet daarbij denken aan de Oekraïense soldaten, die - als veel meer dan zomaar boeren en burgers - met eenzelfde soort wanhoop strijden tegen die schier onoverwinnelijke overmacht van het Russische leger.
Eén moedige ekster verjaagt twintig kraaien.

Geen opmerkingen: