zaterdag 26 november 2022

Klooster Claercamppad van Bolsward naar Makkum (etappe 9)

Zaterdagmiddag 26 november 2022
 
Allingawier verlaten we langs de Opfeart richting Makkum

















Klooster Claercamppad
Op 1 juni 2022 presenteerde de wandel-journalist Fokko Bosker zijn nieuwe fiets- en wandelgids, van het zogenoemde 'Klooster Claercamppad', met de volgende subtitel aangeduid: 'Wandel- en fietsroutes door de Friese Waddendelta'.
Deze nieuwe gids bevat voor wandelaars: 13 etappes, 3 rondwandelingen, 1 wadlooptocht, 2 stadswandelingen en 3 fietstochten.
In de Friese Waddendelta ontmoeten water en land elkaar. Dit kustgebied is door de golven en getijdenwerking in duizenden jaren gekneed uit zand, klei en veen. Op de kwelderruggen vestigden zich de eerste Friezen en legden zij de basis voor hun rijk, dat zich uitstrekte vanaf Noord-Frankrijk tot aan Denemarken. Het Klooster Claercamppad brengt deze bijzondere landstreek, de natuur en geschiedenis in veelkleurige verhalen en met afwisselende wandel- en fietsroutes tot leven.
De route van dit pad loopt in grote lijnen vanaf Lauwersoog over Zoutkamp naar Dokkum, en voert dan verder naar Sint-Jacobiparochie (de startplaats van het pelgrimspad 'Jabikspaad'), Franeker en de Hanzestad Bolsward, om vervolgens met een lus over Makkum en Harlingen langs de kust en over de dijken terug naar Sint-Jacobiparochie te leiden.
De eeuwenoude cultuurgeschiedenis van terpen, deltawerken, middeleeuwse kerken, kloosters en florerende handelssteden vertelt een bijzonder gelaagd verhaal.

Starten bij de Broerekerk van Bolsward
Vandaag wandelen we twee verschillende routes van het Klooster Claercamppad, beide vanuit Bolsward.
Vanmorgen hebben Durkje en ik eerst al de 'Rondwandeling Bolsward over Burgwerd en Hartwerd' gelopen, over een afstand van 15,5 kilometer. 
En nu gaan we vanmiddag daarop direct aansluitend Etappe 9 van het Klooster Claercamppad lopen, vanuit Bolsward naar Makkum, over een afstand van 10,2 kilometer.
Totaal wandelen we vandaag derhalve 25,7 kilometer.
Het thema van deze 9e etappe is 'Afdalen naar de kelder van Fryslân'. Deze etappe doorkruist namelijk een afgedamde uitloper van de Marne-slenk, en loopt voor een deel door de in de tweede helft van de 19e eeuw ingepolderde meren tussen Makkum en Workum, die tot de laagste gebieden in de provincie Fryslân behoren. 
De temperatuur ligt vandaag tussen 6 en 10 graden Celsius. Het is nagenoeg de hele dag licht bewolkt, maar af en toe breekt de zon toch even door de wolken, en schijnt er een mager zonnetje. Het waait niet hard, dus het is op zich prima wandelweer vandaag.

Via Exmorra naar Allingawier 
Vanuit de Broerekerk wandelen we naar het stadhuis van Bolsward. Verderop lunchen we in het Bolswarder stadscentrum. We kopen in het centrum enkele boodschappen, en laten die even later verderop in onze daar geparkeerde auto achter.
Dan lopen we langs de  N359 onder de A7 door, en verlaten we Bolsward op de Exmorraweg.
Al vrij snel gaat de Exmorraweg in dit middeleeuwse polderland over in de Bolswarderweg, en die volgen we tot in het Friese terpdorp Exmorra. 
Bij de romaanse Johannes de Doperkerk maken we een rondje rondom deze 13e eeuwse dorpskerk. 
Vanuit Exmorra gaan we door naar het Van Panhuyskanaal. Aan de overzijde van dat brede kanaal arriveren we in het Friese museumdorpje Allingawier

Over de grasdijk naar Makkum
In het terpdorp Allingawier verlaten we de doorgaande weg, omdat de wandelroute nu door de weilanden verder gaat langs eerst de Opfeart, en iets verderop over de grasdijk ten zuiden van het Van Panhuyskanaal. Even breekt de zon weer aangenaam door, en worden we vanuit linksvoor heerlijk door de zon beschenen.
Voorbij het Gemaal Makkumer- en Parregaastermeerpolder steken we het Van Panhuyskanaal nog een keer over. 
Nu is het nog maar zo'n twee kilometer totdat we in Makkum arriveren.
Vanaf de Suderseewei lopen we over de Turfmarkt naar de Markt van Makkum. Daar zijn allerlei festiviteiten in het kader van het Sinterklaasfeest. Er klinkt Sinterklaasmuziek, en kinderen vermaken zich onder andere met een springkussen en een treintje dat door de straten van Makkum rijdt.
Op de Voorstraat arriveren we om 16:00 uur bij onze daar vanmorgen geparkeerde fietsen. 
Tegenover onze fietsen is de winkel van Sybren, die afgelopen week op Omrop Fryslân was, die na 61 jaar hier te zijn geweest, over ongeveer twee weken haar deuren definitief gaat sluiten, waarmee een stukje winkelhistorie van Makkum wordt afgesloten.
Nadat we onze rugzakken in de fietstassen hebben gedaan, fietsen we vanuit Makkum via Allingawier en Exmorra terug naar onze auto in Bolsward. Nadat we daar de fietsen op de fietsendrager van de auto hebben geplaatst, rijden we terug naar Feinsum, waar we - inmiddels in het donker - om 17:15 uur arriveren.

Geen opmerkingen: