zaterdag 26 november 2022

Klooster Claercamppad - Rondwandeling Bolsward over Burgwerd en Hartwerd

Zaterdagochtend 26 november 2022
  
Bij het klokhuis op het kerkhof van Hartwert

















Klooster Claercamppad
Op 1 juni 2022 presenteerde de wandel-journalist Fokko Bosker zijn nieuwe fiets- en wandelgids, van het zogenoemde 'Klooster Claercamppad', met de volgende subtitel aangeduid: 'Wandel- en fietsroutes door de Friese Waddendelta'.
Deze nieuwe gids bevat voor wandelaars: 13 etappes, 3 rondwandelingen, 1 wadlooptocht, 2 stadswandelingen en 3 fietstochten.
In de Friese Waddendelta ontmoeten water en land elkaar. Dit kustgebied is door de golven en getijdenwerking in duizenden jaren gekneed uit zand, klei en veen. Op de kwelderruggen vestigden zich de eerste Friezen en legden zij de basis voor hun rijk, dat zich uitstrekte vanaf Noord-Frankrijk tot aan Denemarken. Het Klooster Claercamppad brengt deze bijzondere landstreek, de natuur en geschiedenis in veelkleurige verhalen en met afwisselende wandel- en fietsroutes tot leven.
De route van dit pad loopt in grote lijnen vanaf Lauwersoog over Zoutkamp naar Dokkum, en voert dan verder naar Sint-Jacobiparochie (de startplaats van het pelgrimspad 'Jabikspaad'), Franeker en de Hanzestad Bolsward, om vervolgens met een lus over Makkum en Harlingen langs de kust en over de dijken terug naar Sint-Jacobiparochie te leiden. 
De eeuwenoude cultuurgeschiedenis van terpen, deltawerken, middeleeuwse kerken, kloosters en florerende handelssteden vertelt een bijzonder gelaagd verhaal.

Starten bij het stadhuis van Hanzestad Bolsward
Vandaag wandelen we twee verschillende routes van het Klooster Claercamppad, beide vanuit Bolsward.
Vanmiddag gaan we Etappe 9 van het Klooster Claercamppad wandelen, vanuit Bolsward naar Makkum.
Maar vanmorgen wandelen we eerst de 'Rondwandeling Bolsward over Burgwerd en Hartwerd', over een afstand van 15,5 kilometer. Het thema van deze route is: 'Oeroude handelsstad aan de Middelzee'. Dat thema verwijst ten eerste naar het feit dat de Friese stad Bolsward zich eeuwen geleden als Hanzestad ontwikkelde tot een bloeiend handelscentrum. En ten tweede lag Bolsward in de Middeleeuwen nog op een eiland, omspoeld door het water van de Middelzee en de Marne.
De route van vanmiddag heeft een lengte van 10,2 kilometer, dus totaal wandelen we vandaag derhalve 25,7 kilometer.
Even na 8:00 uur - bij een temperatuur van 6 graden Celsius - vertrekken we vanmorgen met onze auto vanuit Feinsum. Met de fietsen achter op de auto rijden we naar Makkum, waar we de fietsen achterlaten in het dorpscentrum. Dan rijden we met onze auto door naar Bolsward, waar we om 9:25 uur deze Rondwandeling aanvangen in het stadscentrum, ter hoogte van het monumentale stadhuis.

Langs vaarten naar Oldeclooster
Over de Grote Dijlakker passeren we de Sint-Franciscusbasiliek, die helaas gesloten is voor bezichtiging. Iets verderop passeren we bij de Kleine Dijlakker de grote Martinikerk. Daarna lopen we langs de Leeuwardervaart Bolsward uit aan de noordzijde.
Buiten Bolsward blijven we alsmaar het Trekpad volgen, ook als dezelfde vaart als Bolswardervaart het dorp Burgwerd binnen gaat.
Over de Doniaweg passeren we eerst de oude dorpskerk, en even later de plek waar vroeger Donia State heeft gestaan.
De Doniaweg gaat over in de Kloosterweg, en waar die Kloosterweg de Kleasterfeart kruist, verlaten we de Kloosterweg, om dan over het natte graspad langs de Kleasterfeart naar Oldeclooster te lopen.
Als we achterom kijken, zien we een groen wandelspoor door het hoge en natte gras waar we zojuist doorheen zijn gelopen.
Bij een al lange tijd in afbraak zijnde nagenoeg geheel vervallen boerderij-voorhuis - dat overigens nog steeds wordt bewoond - komen we op Oldeclooster. 
Bij de locatie waar vroeger het Olde Clooster ofwel klooster Bloemkamp heeft gestaan, komen we bij de informatieblokhut op het erf van de boerderij Hartwerdermieden, waar je enkele kloosterrestanten zoals scherven en kloostermoppen kunt bekijken. 
In de blokhut is een informatiecentrum over dit voormalige klooster ingericht.
Ook staat er een mooie maquette, waaraan je kunt zien hoe klooster Bloemkamp er vroeger uit heeft gezien.

Over de Kloosterweg en de Middelzeeweg naar Ugoclooster
Bij Windmotor Polder Monnikehuis steken we in het buurtschap Bloemkamp de Kleasterfeart over.
Verderop vervolgen we onze route over de Middelzeedijk, tot in Hartwert.
Hier bezoeken we het kerkhof met daarop het markante klokhuis van Hartwert. Op deze plek stond vroeger het Monckehuis, een uithof van klooster Bloemkamp.
Daarna maken we een rondje rond dit klokhuis, gebouwd op oude kloostermoppen, en bedekt met een groot leien dak.
En dan gaat de route verder over de Kloosterweg. Maar voordat we nog eens weer bij de Kleasterfeart komen, nemen we een betonpad door de weilanden, in de richting van Bolsward.
Heel even komt het betonpad nog langs de Kleasterfeart, en al spoedig daarna komen we bij het monument ter nagedachtenis aan de in dit jaar heilig verklaarde pater Titus Brandsma, die op deze plek - Ugoclooster - is geboren en getogen. 
Op deze plek stond tussen 1411 en 1572 het vrouwenklooster Ugoklooster ofwel Oegeklooster, dat als uithof ressorteerde onder klooster Bloemkamp.
Over de Ugolaan wandelen we door Bolsward terug naar de Leeuwardervaart, die we de stad in volgen, tot aan de Martinikerk, staand op de oudste terp van Bolsward. Ook deze kerk is helaas gesloten, en daarom klimmen we achter deze pseudo-basiliek het Hoog Bolwerk op, om over dat bolwerk via de Snekerpoort naar de wel open zijnde Broerekerk te lopen, die als kloosterkerk is gebouwd in 1280, en daarmee het oudste gebouw van Bolsward is.
Om 13:15 uur eindigt hier onze Rondwandeling. Verderop gaan we in het stadscentrum van Bolsward lunchen, en daarna beginnen we aan onze tweede route van vandaag, naar Makkum.

Geen opmerkingen: