zondag 27 november 2022

Werken aan Verbinding met Pakistan vanuit Stiens

Zondag 27 november 2022
 
Voor alle Verbinders een Pakistaanse wrap bij De Hege Stins 

















Vanuit Pakistan naar Stiens gekomen
Onlangs kregen Durkje en ik van de Stienser Werkgroep Ma'laap de uitnodiging voor een ontmoeting van en met alle sponsoren van Ma'laap. 
Ma’laap is ontstaan op initiatief van onze gemeenteleden Shabana & Nasir Emmanual. Zij kwamen als gezin in 2013 vanuit Pakistan in Stiens wonen en werden direct lid van onze Protestantse Gemeente van Stiens. 
Ondanks de grote afstand tussen Stiens en hun Pakistaanse thuisstad Lahore, wensten zij iets te betekenen voor hun vorige kerkelijke gemeente in Pakistan, door samen met ons als kerkelijke gemeente die thuisgemeente in Pakistan te helpen zich verder op te bouwen. Het is hun - en ook onze - overtuiging dat de basis hiervoor is: goed onderwijs. 

Ma'laap betekent Verbinding
Met een kerkelijke initiatiefgroep werd afgesproken dat het verbindende project vooral zou moeten gaan en staan voor goed christelijk onderwijs & begeleiding, om kinderen uit christelijke gezinnen zo lang mogelijk naar school te laten gaan. In Pakistan is het niet vanzelfsprekend dat kinderen uit christelijke gezinnen naar een christelijke school gaan. Officieel kent Pakistan leerplicht tot 12 jaar, maar veel kinderen uit christelijke gezinnen moeten noodgedwongen veel te jong aan het werk, omdat het gezin onvoldoende inkomsten heeft. 
Door het Stienser sponsorproject Ma’laap kunnen inmiddels al 80 kinderen een christelijke basisschool bezoeken en christelijk onderwijs krijgen van hun 6e tot ongeveer hun 16e jaar. En inmiddels zijn er ook al enkele kinderen met succes voor vier jaar gesponsord als leerling in het voortgezet onderwijs.

Ma'laap-bijeenkomst na de ochtendkerkdienst
Nu we zo langzamerhand de kritische periode van de Corona-golf achter de rug hebben, is het ook alweer een hele tijd geleden dat we een Ma'laap-bijeenkomst hadden met alle sponsoren. En verbinding is toch wel wat we graag willen. Verbinding tussen de betrokkenen van Stiens en in Lahore, en ook verbinding als sponsoren onderling. Daarom zijn wij als sponsoren voor vanmorgen allen uitgenodigd door de Stienser Ma'laap werkgroep. 
We beginnen om 9:30 uur als Protestantse Gemeente van Stiens in De Hege Stins te Stiens. Voorganger is dominee Peter Smilde uit Drachten, met muzikale medewerking van onder andere de Stienser VituStinsCantorij. Gezamelijnk vieren we vanmorgen de eerste Zondag van Advent, immers over ruim vier weken gaan we het Kerstfeest vieren.
Na de kerkdienst drinken we zoals te doen gebruikelijk met zijn allen koffie in de ontvangsthal van de kerk, en daarna begint rond 11:00 uur de sponsoren-ontmoeting in één van de zalen van de De Hege Stins.

Informatiesessie over het Ma'laap-sponsorproject
Er zijn zoveel mensen op deze bijeenkomst af gekomen, dat er nogal wat stoelen bijgezet moeten worden in de ontmoetingszaal, en als iedereen een zitplaats heeft, wordt de bijeenkomst door Pieter Koehoorn geopend. 
We worden door Nasir & Pieter aan de hand van een Powerpoint-presentatie in woord & beeld eerst uitgebreid geïnformeerd over de actuele stand van zaken van het Ma'laap-project.  
Daarna is er volop gelegenheid om elkaar vragen te stellen en van gedachten te wisselen over dit bijzondere sponsorproject. 
Voordat er een online video-verbinding wordt gelegd met Pakistan, worden we eerst nog verwend met een heerlijke Pakistaanse wrap. De Lahore-Catering-foodtruck van Nasir & Shabana staat namelijk naast de kerk, om daar iedereen van een lekkere wrap te voorzien. 

Gesprek tussen Stiens & Lahore
Als iedereen van Shabana een Pakistaanse wrap heeft gekregen, zijn we erbij als via Skype in de ontmoetingshal van De Hege Stins online contact wordt gelegd met één van de Pakistaanse sponsorkinderen, die dit schooljaar haar basisonderwijs zal afronden, om na de aanstaande zomervakantie te beginnen met een beroepsopleiding tot verpleegster. Ze zal antwoorden geven op onze vragen.
Vanuit de zaal komt achtereenvolgens een groot aantal vragen. Nasir vertaalt de vragen vanuit het Nederlands en Engels naar het Urdu, waarna wij in het Urdu luisteren naar haar beantwoording, en Nasir voor ons haar antwoorden vertaalt naar het Engels. 

Dankbaar voor wat we voor elkaar betekenen
Aan het eind van deze Skype-sessie schuift ook haar moeder nog even aan, en worden de laatste vragen gesteld en beantwoord. Af en toe wordt de camera-laptop even heen en weer gedraaid, opdat men in Pakistan ook kan zien hoe wij hier in Stiens met zijn allen voor de camera zitten mee te kijken en mee te praten in De Hege Stins.
Heel waarde(n)vol is dat het sponsorkind aan het eind van deze online-sessie vraagt of ze voor ons mag voorgaan in een gezamenlijk online gebed. Wij vouwen onze handen, sluiten onze ogen, en luisteren dan zin voor zin naar het dankgebed van haar, dat na elke zin door Nasir vanuit het Urdu voor ons wordt vertaald. 
Na haar dankgebed sluiten Nasir en Pieter deze mooie Skype-sessie af, en even later worden alle aanwezige sponsoren bedankt voor hun opkomst en deelname, en wordt deze gezellige sponsoren-bijeenkomst in De Hege Stins met wederzijdse woorden van dank afgesloten.

Geen opmerkingen: