maandag 10 oktober 2022

Protestantse Gemeente Stiens wandelt op het Jabikspaad tussen Stiens en Feinsum

Zondag 9 oktober 2022
 
Vanuit Refugio Ultreia Feinsum wandelend op het Jabikspaad naar Stiens

















Begin met Verzoening
Na de thema-lezing van Durkje en mij afgelopen woensdag over Pelgrimeren met Sint Jacobus en daarna het voorbereidend overleg van afgelopen donderdagochtend is het vandaag dan zover dat Durkje en ik weer een grotere groep gasten gaan ontvangen in onze 'Refugio Ultreia Feinsum'.
Vanochtend beginnen we als Protestantse Gemeente van Stiens in De Hege Stins met de wekelijkse zondagochtendkerkdienst, met vanmorgen onze gemeentepredikant dominee Jak Verwaal als voorganger. Het thema van deze ochtendviering is 'Verzoening', een belangrijk bijbels begrip.

De groeten van de pelgrims
Als een vooruitwijzing naar het vervolgprogramma later deze zondag zingen we ook enkele liederen die verband houden met pelgrimeren, zoals bijvoorbeeld de welbekende pelgrimspsalm 121: "Ik sla mijn ogen op en zie de hoge bergen aan, waar komt mijn hulp vandaan?"
Ook de Friestalige versie van Lied 416 wordt met passie door de gemeente gezongen. Dit lied - ook populair bij pelgrims - begint in het Engels met 'God be with you till we meet again', hetgeen is afgeleid van het Middelengelse 'God.b.w.ye' ofwel van 'Godbwye', wat later niet alleen in het Engels, maar ook in heel veel andere taalgebieden wordt gebruikt als 'Goodbye' als een Christengroet. Behalve de pelgrimsgroeten 'Ultreia' en 'Buen Camino!', wordt ook een 'Christian Farewell' zoals 'Goodbye!' in internationale pelgrimskringen op de camino's regelmatig gebruikt ten afscheid.
Heel mooi klinkt trouwens na de verkondiging van dominee Verwaal het 'Pelgrimsgebed'. Ademloos zit de gemeente te luisteren naar deze mooie vertolking van het beroemde Pelgrimsgebed.

Gelukkig de mens die op weg wil gaan
Na de Zegen & Heenzending drinken we met zijn allen een kopje koffie, thee of frisdrank in de ontvangsthal van De Hege Stins, en dan verzamelen de wandelaars zich bij de uitgang van de Stienser kerk. Dit is de groep gemeenteleden die vandaag graag met elkaar aan de wandel gaat op het Jabikspaad. 
Vanuit De Hege Stins loopt de groep eerst naar de Stienser Sint-Vituskerk, waar de groep het Jabikspaad op gaat. Voordat de groep verder gaat, wordt het gedicht 'Gelukkig de mens die op weg wil gaan' voorgelezen.
Dit wordt een proef-pelgrimage, want het plan is om in de komende tien maanden elke maand één dag met elkaar een etappe van het Fries-Overijsselse Jabikspaad te gaan lopen; het pelgrimspad vanuit Sint- Jacobiparochie via Feinsum naar Hasselt; de aanlooproute die ruim drieduizend kilometer verderop eindigt in de Spaanse bedevaartsstad Santiago de Compostela.
Als de groep Stiens verlaat, krijgen de Jabikspaad-wandelaars een bezinningsvraag mee: "Wat is voor jou belangrijk op je levenspad?"
Na daar in stilte een kilometer wandelend over te hebben nagedacht, gaat men in twee- of drietallen daarover met elkaar al wandelend in gesprek. Zo'n twee kilometer verderop komt de 'Refugio Ultreia Feinsum' al in zicht. 

Pelgrimslunch Aan Tafel in Refugio Ultreia Feinsum
Onze refugio ligt aan de Hege Hearewei, die hier voor wandelaars en pelgrims deel van het Jabikspaad is. 
De wandelgroep steekt via de Hyltsjebrêge It Kanael over en komt dan bij ons binnen. De wandelschoenen gaan uit, en de groep neemt plaats 'Aan Tafel' (het jaarthema 2022-2023 van de Protestantse gemeente van Stiens).
Van het organiserend comité blikt Petra met de hele groep nog even terug op de bezinning tijdens de voorgaande wandeling. Daarna vertel ik iets over onze pelgrimstochten naar Santiago de Compostela, inclusief het Jabikspaad, en Durkje geeft in haar presentatie vervolgens enkele tips voor wie wil wandelen op het Jabikspaad, en wellicht ooit ook verder naar Spanje.
We openen onze lunch met zijn tweeëntwintigen met het zingen van Lied 718 (God die leven hebt gegeven), en sluiten na de slotwoorden van mede-organisator Ciska de maaltijd af met lied 17 uit de Ionabundel, over dat Gods liefde ons draagt. 
Daarna zenden Durkje en ik de Jabikspaad-wandelaars als pelgrims in spe uit met de Friestalige versie van de Zegen van Sint Patrick.
De wandelschoenen gaan weer aan, en de groep Jabikspaad-wandelaars verlaat onze refugio en daarna ook Feinsum, terug op het Jabikspaad, langs de Sint-Vituskerk, en dan tot slot weer terug naar De Hege Stins in Stiens. 




Geen opmerkingen: