zondag 9 oktober 2022

Pelgrimeren met Sint Jacobus in De Hege Stins van Stiens

Woensdag 5 oktober 2022
 
Presentatie over Pelgrimeren in Stiens                   (foto: Sjoerd van der Tuin)















Vorming & Toerusting in Stiens
Op uitnodiging van de commissie Vorming & Toerusting van de Protestantse Gemeente van Stiens verzorgen Durkje en ik vanavond een thema-lezing over ons pelgrimeren. Het thema gaat over het 'Pelgrimeren met Sint Jacobus naar Santiago de Compostela'. Zoals meestal doen we dat vanavond in de vorm van 'een praatje bij een plaatje'. We kunnen putten uit een groot foto-archief over onze verschillende pelgrimsreizen van de afgelopen 17 jaar, en verhalen bij die beelden zijn er in overvloed, dus zo'n thema is snel gevuld.
De avond wordt geopend door Wout de Vries, voorzitter van de Commissie Vorming & Toerusting. 
Dominee Jak Verwaal introduceert daarna het thema van vanavond, waarbij hij vertelt over de aanleiding tot deze lezing, en waarbij hij de relatie legt met het jaarthema 'Aan Tafel' van onze kerkelijke gemeente, waarbij ook het invulling geven aan gastvrijheid een rol speelt.
Daarna gaan Durkje en ik in elkaar afwisselende subthema's het een en ander vertellen over herhaaldelijk pelgrimeren naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.

Jabikspaad en Sint Jabik
Dan begin ik met het eerste deel van de presentatie, waarin eerst een beeld wordt geschetst van de pelgrimsroutes die Durkje en ik in de afgelopen jaren hebben gelopen, nadat we aanvankelijk vanuit het Friese Sint-Jacobiparochie van start zijn gegaan op het Fries-Overijsselse Jabikspaad.
Vervolgens vertelt Durkje waarom en hoe wij samen pelgrim zijn geworden, over waarom wij zijn gaan pelgrimeren, en daarna vertelt ze aan de hand van een aantal van onze ontmoetingen met andere pelgrims op de opeenvolgende pelgrimspaden wat zoal ook motieven van die andere pelgrims zijn geweest om te gaan pelgrimeren. 
Ons beiden was gevraagd om eveneens de relatie tussen het pelgrimeren enerzijds en de Bijbel anderzijds te leggen, en dan vooral met het oog op de heilige Jacobus, die centraal staat op de Jacobswegen naar Santiago de Compostela. Daarbij leg ik uit welke twee (of misschien ook wel één) Jacobussen de Mindere we onderscheiden, en wie Jacobus de Meerdere (Sint Jabik) is, waarover we altijd spreken als we het onderweg over bijvoorbeeld Jacobalia (zoals schilderijen, beelden en tegeltableau's) hebben.

Meer werk voor de kerk
Durkje vertelt daarna wat al dat pelgrimeren voor ons heeft betekent, wat het ons heeft geschonken, en wat het nog altijd elke dag met ons doet. Pelgrimeren is immers niet alleen maar lopen over eeuwenoude paden. Het als vreemdeling over andermans land lopen, onderweg heel verschillende mensen te ontmoeten, je te verwonderen over de grootsheid en de kwetsbaarheid van de natuur, en het dag in dag uit beleven van pieken en dalen, doet iets met je. Na zoveel jaren leren we dat ook steeds beter onder woorden te brengen.
Na een korte pauze leg ik de relatie tussen het Friese deel van het Jabikspaad en de dorpen Feinsum en Stiens, en meer specifiek tussen onze Refugio Ultreia Feinsum en onze eeuwenoude Sint-Vituskerk van Stiens.  
Dan kom je ook al heel snel op het vorm en inhoud geven van Gastvrijheid terecht, waarom het zo vaak draait in onze refugio en ook in onze protestantse gemeente en in haar beide kerkgebouwen. Ook al doen we qua gastvrijheid al het een en ander als kerkelijke gemeente, en ook al wordt dat door anderen ook wel positief ervaren, er is en blijft altijd meer werk voor de kerk.

Wandelen heeft en geeft betekenis
Tot slot van deze thema-avond krijgt dominee Jak Verwaal het woord, om middels een korte nabeschouwing deze vormings- en toerustingsavond met ons af te sluiten. Daarin wijst hij ons onder andere op de veelheid aan plaatsen waarin het woord 'wandelen' in de Bijbel wordt genoemd. Wandelen is dus zeker meer dan alleen maar lopen. Wandelen heeft en geeft betekenis.

Geen opmerkingen: