ETFI-lector Albert Postma presenteert Trends in Recreatie & Toerisme |
Gastvrij Fryslân
De opgave 'Dagrecreatieve Netwerken' is onderdeel van het beleidsprogramma 'Gastvrij Fryslân 2028' van de Provinsje Fryslân. Dagrecreatieve Netwerken richt zich zowel op de fysieke verbinding tussen de toeristische dagrecreatie, als op de samenwerking tussen netwerkpartners. Er wordt gewerkt aan het vindbaar, boekbaar en beleefbaar maken van routes, bezienswaardigheden, thema’s, verhaallijnen, evenementenagenda’s en toeristische arrangementen.
De opgave 'Dagrecreatieve Netwerken' is onderdeel van het beleidsprogramma 'Gastvrij Fryslân 2028' van de Provinsje Fryslân. Dagrecreatieve Netwerken richt zich zowel op de fysieke verbinding tussen de toeristische dagrecreatie, als op de samenwerking tussen netwerkpartners. Er wordt gewerkt aan het vindbaar, boekbaar en beleefbaar maken van routes, bezienswaardigheden, thema’s, verhaallijnen, evenementenagenda’s en toeristische arrangementen.
Vandaag woon ik de Netwerkdag bij die door Dagrecreatieve Netwerken wordt georganiseerd in de Thaborhoeve te Tirns, op de locatie van het voormalige Thaborklooster (1406-1572), enkele kilometers ten noorden van het Friese Sneek.
De organisatie biedt een gevarieerd programma aan, in zowel plenaire setting, als workshop in subgroepen.
Floriaan Zwart over verbinding en inspiratie
Deze Dagrecreatieve Netwerkdag wordt om 9:00 uur geopend door Floriaan Zwart, zogenoemd 'schipper' van de opgave Recreatieve Netwerken, tevens directeur van VVV Waterland. Hij wijst ons erop dat de focus vandaag vooral op wandelen zal liggen, en dat dit mede wordt geïllustreerd door het aantal deelnemers dat vandaag op wandelschoenen is gekomen. Hij spreekt de hoop uit dat we door deze netwerkdag een nog sterkere verbinding krijgen, en dat we elkaar vandaag zullen inspireren.
Ingeborg de Groot over Wandelplatform Drenthe
Het plenaire programma begint met een kijkje over onze provinciegrens. Ingeborg de Groot - werkzaam bij het Recreatieschap Drenthe dat het Wandelplatform Drenthe faciliteert - vertelt over de wijze waarop samenwerkende partijen in Drenthe werken aan het versterken van de vitaliteit en de aantrekkelijkheid van Drenthe als wandelbestemming.
Met haar Wandelvisie 2018 wil Drenthe bereiken dat deze provincie als wandelprovincie wordt beschouwd, met haar aantrekkelijke wandelroutes. Doelstellingen zijn geformuleerd in termen als: leefbaarheid, gezondheid, werkgelegenheid, duurzaam vervoer en Drenthe-eigen. Het Drentse Wandelplatform werd opgericht ten behoeve van de gewenste regie, coördinatie, investering en samenwerking.
Het Wandelen kwam nadrukkelijk op de beleidsagenda, en er werd gewerkt aan productontwikkeling, gastvrij onthaal, communiceren, profileren en routes, onder andere resulterend in een Wandelknooppuntennetwerk.
Als succesfactor wordt genoemd dat je niet alleen maar een praatclub moet zijn, maar dat je in het Wandelplatform organisaties nodig hebt met uitvoeringskracht, die zich dan ook structureel inzetten.
Hendrina Zijlstra bestendiging van het Dagrecreatieve Netwerk
De bijdrage van Hendrina Zijlstra - projectleider van de opgave Dagrecreatieve Netwerkern - gaat over de wijze waarop we ons Friese netwerk voor het fietsen, wandelen en andere vormen van dagrecreatie (bv. pleziervaart) kunnen bestendigen, en hoe we dat levendig en relevant kunnen houden; niet alleen voor nu, maar ook na 2028, als deze opgave vanuit de beleidsnota 'Gastvrij Fryslân 2028' is afgerond.
Albert Postma over Trends in Recreatie & Toerisme
Na de koffiepauze volgt de bijdrage van Albert Postma, lector verbonden aan het European Tourism Future Institute, dat uit gaat van NHL Stenden Hogeschool te Leeuwarden. Hij doet veel onderzoek naar trends in toerisme en is een autoriteit op het gebied van toekomstvisies (Scenario Planning).
Postma maakt bij deze trends onderscheid in drie nivo's, te weten: Micro (komende 5 jaar), Meso ( komende 5-10 jaar) en Macro (over meer dan 10 jaar).
- Op micro-nivo benoemt hij elementen zoals: veranderende demografie, sociale omstandigheden, economische omstandigheden, milieubewustzijn, interfaces en geopolitieke omstandigheden.
- Enkele meso-trends die hij bespreekt, gaan bijvoorbeeld over zaken als 'vakantie dichtbij', of vakanties voor 'special interest groups', of multi-generatiereizen, of gezondheid.
- Bij de mega-trends gaat Albert nader in op zaken als: technologisch geconstrueerde beleving, extra grote verblijfsaccommodaties, verbreden van booking sites, veiligheid & zekerheid & gezondheid, duurzaamheid, placemaking en hybride evenementen.
Frank Hart over de Wandelmonitor
Aansluitend op deze lezing gaat de hele groep in drie subgroepen uiteen, voor de drie workshop-sessies van vandaag. Er zijn workshops over Seizoensverlenging, over Regeneratief toerisme, en over de Wandelmonitor. De eerste sessie die ik bijwoon, gaat over de Wandelmonitor.
Deze workshop wordt verzorgd door Frank Hart, coördinator belangenbehartiging bij Wandelnet. Hij presenteert de facts & figures die uit het onderzoeksrapport 'Wandelmonitor' komen. Daarbij worden zowel landelijke resultaten als ook de resultaten inzake Fryslân behandeld. Deze Wandelmonitor maakt qua wandelingen onderscheid tussen 1. het Ommetje (duurt niet langer dan een uur), 2. de Wandeling (5-10 km), de Dagwandeling (meer dan 10 km), en de Wandelvakantie (meerdaags wandelen).
Lunchen en wandelen met Marrit Bos en Fokko Bosker
Tijdens de lunch-pauze worden we niet alleen verwend met lekker eten en drinken, maar we komen ook in beweging, want de deelnemersgroep wordt halverwege lunchtijd uitgenodigd voor een korte lunchwandeling over het terrein van de Thaborhoeve.
Marrit Bos neemt een deel van de groep mee voor een wandeling door de wijngaard van de Thaborhoeve, waar ze uitleg krijgen over deze wijngaard, waar de druiven in mooie trossen rijp aan de wijnstokken en wijnranken hangen.
Ik ga met de andere groep mee voor een korte wandeling naar het begin van het buitengebied, waar we van Fokko Bosker een uitleg krijgen over de karakteristieken van het gebied, waarin vroeger het Thabor-klooster en nu de Thaborhoeve staat.
Hilda Snippe over Toegankelijkheid
Na de lunch worden alle deelnemers in de lunch-schuur fysiek belast met een handicap zoals doofheid, slechtziendheid of blind zijn. Met deze handicap moeten we allen de grote zaal in het hoofdgebouw zien te vinden, om op die wijze alvast te ervaren hoe belangrijk de toegankelijkheid van een locatie is voor wie met een dergelijke handicap door het leven gaat.
Als iedereen met de nodige ondersteuning is gearriveerd in de plenaire zaal, kijken en luisteren we naar de presentatie van de ervaringsdeskundige Hilda Snippe (die een gezichtsbeperking heeft), over Toegankelijkheid. Ze vertelt uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om altijd eerst je reis of route te checken, alvorens op pad te gaan. Eén van haar tips aan accommodatie-eigenaren is om niet alleen maar technisch te werken aan de toegankelijkheid van je accommodatie, maar ook een relatie aan te gaan met je gast om de toegankelijkheid van je accommodatie zoveel mogelijk te verbeteren, waarmee je iedereen een grote dienst bewijst.
Grietje Hoekstra over Seizoensverlenging
Na deze plenaire presentatie gaan we weer in subgroepen uiteen voor de tweede zogenoemde schuursessie. Dan woon ik de workshopsessie bij van Grietje Hoekstra, die regiomarketeer en aanjager seizoensverlenging is bij de VVV Waterland van Fryslân. Zij vertelt ons over het belang van Seizoensverlenging, en geeft praktijkvoorbeelden van de wijze waarop recreatie-ondernemers en andere organisaties die seizoensverlenging handen en voeten kunnen geven. Het is een interactieve sessie, waarbij de workshopdeelnemers ook worden uitgenodigd om zelf met goede ideeën te komen voor seizoensverlenging.
Brigitte Nitsch over Regeneratief Toerisme en afronding van deze netwerkbijeenkomst
De derde workshop die ik hierna zou gaan volgen, zou worden verzorgd door Brigitte Nitsch, die onderzoeker en docent 'Sustainable and Inclusive Tourism' is bij NHL Stenden Hogeschool. Zij heeft eerder vandaag al twee workshops verzorgd over Regeneratief Toerisme, waarin toerisme een belangrijke bijdrage kan leveren aan het herstellen van een bloeiende toekomst voor onze planeet.
Door ziekte van de workshopleider over Bezinningstoerisme komt dat gewilde onderwerp over bezinningstoerisme vandaag niet uit de verf, dus de organisatie besluit om de derde workshopronde dan maar plenair te beleggen, om alle deelnemers hun eigen inbreng te laten geven over bezinningstoerisme; en aansluitend ook met elkaar te inventariseren wat de opbrengsten van deze interessante netwerkbijeenkomst zijn. Dat laatste wordt dan ook wel 'De vangst van de dag' genoemd. Deze laatste sessie wordt geleid door Wiepkje Hoekstra, één van de vaste medewerkers van de opgave Dagrecreatieve Netwerken.
Voordat iedereen vertrekt, wordt nog de gelegenheid geboden om deze interessante netwerkdag af te sluiten met een informele netwerkborrel. Een mooi moment om nog even na te praten over de resultaten van deze bijeenkomst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten