maandag 10 oktober 2022

Aan Tafel in de kloosterkerk van Nijkleaster te Jorwert

Zaterdag 8 oktober 2022
 
De kloostertafel van Nijkleaster in de Sint-Radboudkerk van Jorwert














Aan tafel
Het jaarthema ‘Aan tafel’ van dit seizoen geeft ons als gemeenteleden aanknopingspunten om in actie te komen. Het met elkaar ‘aan tafel’ gaan, biedt ons de gelegenheid samen te eten en te drinken, met elkaar in gesprek te gaan, met de Bijbel op tafel te lezen en te bidden, samen een kopje koffie of thee te drinken, of met elkaar te vergaderen. Op die wijze gebruiken we onze tafels jaar in, jaar uit. Veel café’s hebben een stamtafel voor hun vaste gasten, en als onze overheden iets indringends met haar burgers thuis willen bespreken, noemen ze dat keukentafelgesprekken. Tafels vervullen een belangrijke rol in ons leven. Maar de ene tafel is de andere niet. 

Bouwen aan de Kloostergemeente Nijkleaster
Laten we eens kijken naar de kloostertafel van de Stifting Nijkleaster, die staat in de Voorkerk van de Sint-Radboudkerk te Jorwert. Deze kerk is in gebruik bij het samenwerkingsverband van de Protestantse Gemeente Westerwert en de Stifting Nijkleaster, waarvan ik sinds de oprichting in 2012 vice-voorzitter ben van het stichtingsbestuur. Met het doel om in Jorwert & Hilaard een nieuw Fries protestants klooster (een 'nij kleaster') te stichten, zit ik regelmatig (soms meerdere keren per week) aan de grote vergadertafel van de kloosterkerk van Nijkleaster in Jorwert. Dat is in meerdere opzichten een bijzondere kloostertafel.

Hout met een verhaal
Als je de Voorkerk van de Sint-Radboudkerk in Jorwert binnenloopt, valt direct die bijzondere tafel op. De Friese meubelmaker Hindrik Wester uit Earnewâld is in 2012 bezig geweest om een grote, kunstzinnige gemeenschapstafel te maken voor Nijkleaster. Het hout en het andere materiaal dat hij heeft gebruikt, is aangeleverd door de vrienden van Nijkleaster: gemeenteleden van de kerkelijke (PKN-)gemeente Westerwert (Weidum, Jorwert, Jellum en Bears), ook door andere inwoners uit Jorwert en Bears, èn anderen uit bijvoorbeeld Goutum, Leiden, Ermelo en Balk. Voor al die mensen heeft het door hen ingeleverde stuk hout een bijzondere betekenis: 'Hout met een verhaal'. 

Het boek over de tafel
Al die hout-verhalen zijn gebundeld in een prachtig boek, dat bij Nijkleaster te koop is. Dat boek kreeg de titel 'Hout met een verhaal', en in het Fries: 'Hout mei in ferhaal'. Alle verhalen zijn zowel in het Fries als in het Nederlands geschreven. De toenmalige voorzitter van Stifting Nijkleaster - Henk Kroes - schreef het Voorwoord voor dit boek. Daarna volgt een interview-verslag met de meubelmaker. Hij vertelt: "Toen ik al het materiaal zag, schrok ik wel even. Zoveel verschillende soorten". Uiteindelijk heeft Wester alle voorwerpen op een glasplaat gelegd, daar een rand omheen gemaakt en daarna de bak met voorwerpen geheel opgevuld met epoxyhars. Zo ontstond een keihard tafelblad. Omdat het hars doorzichtig is, zie je al het materiaal dat in de tafel is verwerkt. 

48 bijzondere tafel-verhalen
Dit unieke tafel-boek beschrijft in 48 verhalen de voorwerpen die in de tafel èn in de zeven tafelpoten zijn verwerkt. Een aantal van die beschreven voorwerpen zijn:
  • a. Twee houten beeldjes, die zijn meegenomen uit Kameroen;
  • b. Twee paar schaatsen ('houtsjes') van een echtpaar uit Jellum;
  • c. Een houten deurknop, die afkomstig is van de deur van een onderduikersruimte ten tijde van de Tweede Wereldoorlog;
  • d. Levensparels, die worden gebruikt als hulpmiddel voor concentratie, gebed en bezinning;
  • e. Een in Texas gevonden stuk versteend hout (petrified wood), een fossiel, waarvan de ouderdom wordt geschat tussen 50 en 200 miljoen jaar;
  • f. Een grafplankje van een echtpaar dat in 1933 drie dagen na elkaar stierf op 91- en 89-jarige leeftijd;
  • g. Een Indonesisch draagnet, dat voor Papoea's symbool staat voor vrede, vruchtbaarheid en welvaart;
  • h. Een Italiaanse wijnrank, met de wens dat Nijkleaster veel vruchten mag afwerpen en een veilige plaats mag bieden aan Kleastergangers;
  • i. It Nije Testamint, út it Gryks oerset yn it Frysk fan Dr. G.A. Wumkes, útjûn yn 1933 troch it Nederlânsk Bibelgenoatskip;
  • j. Een oude broodplank, waarop het 'dagelijks brood' werd gesneden, nu in de tafel als vingerwijzing naar 'Het brood des levens' en naar de 'Kruimkens van 's Heren tafel'.
Welkom aan de tafel van Nijkleaster
Eind oktober 2022 bestaat deze kloosterbeweging tien jaar. Al die jaren heeft deze kloostertafel een belangrijke rol gespeeld voor de duizenden mensen die hebben meegedaan aan de kloosteractiviteiten van Nijkleaster in Jorwert. 
Aan tafel hebben we vergaderd, gegeten en gedronken. De Bijbel werd erop gelezen, en aan tafel werd gezongen. 
Aan deze tafel hebben we besloten dat we het klooster van Westerwert & Nijkleaster gaan bouwen op It Westerhûs in het open veld tussen Jorwert, Hesens, Hilaard en Bears. Kolthof BV uit Stiens bouwt momenteel ons klooster.
Aan tafel hebben we aandachtig geluisterd en verhalen verteld, soms heel persoonlijk, vrolijk en verdrietig. Aan deze tafel hebben we gelachen en gehuild. 
Aan deze tafel hebben we gebeden en gedankt, dus deze tafel is van grote waarde gebleken.
Wie deze kloostertafel wil komen bekijken, is hartelijk welkom in Jorwert. De kloosterkerk is elke dag open, en met name elke woensdag vanaf 9:30 uur kun je zelf beleven hoe het is om (zoals op bijgaande foto) aan deze tafel anderen te ontmoeten.

Column
Deze (mijn) column werd gepubliceerd in de Twaklank van oktober 2022.
Twaklank is het informatie- en opinieblad van de Protestantse Gemeente te Stiens.




Geen opmerkingen: